h

Besluitvorming Wildlands 28 maart

5 april 2019

Besluitvorming Wildlands 28 maart

Foto: SP

Donderdag 28 maart jl heeft de gemeenteraad van Emmen ingestemd met het 'reddingsplan' voor Wildlands! Een ruime meerderheid, maar niet met de instemming van de SP! Lees hieronder onze bijdrage uitgesproken door Marc Kuiper.

Voorzitter, heeft u zich ook zo verwonderd over de sponsoractie van de gemeente Zandvoort? De SP wel! Daar gaat het over het terugbrengen van oude glorie en sentiment.

Wel, dat is ook in Emmen het geval. We willen met zijn allen de oude glorie en sentiment van het Noorderdierenpark terug en zijn bereid daarvoor ver te gaan.

Voorzitter, vandaag nemen we als gemeenteraad een moeilijk besluit over Wildlands.

Neemt de gemeente de leningen over of doet de gemeente dat niet, waardoor een faillissement onafwendbaar lijkt. Voor de SP-fractie is het kiezen tussen twee kwaden.

Zoals de SP-fractie vorige week in de commissie al heeft aangegeven zijn wij altijd fel tegenstander geweest van het Atalanta project. Iets met een vooruitziende blik!

Torenhoge kosten en een nog hogere ambitie hangen nu als een molensteen om de nek van Wildlands en de gemeente.

Aan ons de keuze of wij een miljoeneninvestering doen -of Wildlands richting de afgrond duwen en de gemeente opzadelen met een financiële strop van minimaal 60 miljoen euro.

Zoals gezegd is het kiezen tussen twee kwaden. Aan de inwoners van de gemeente Emmen is het heel moeilijk uit te leggen dat er mogelijk weer een miljoeneninvestering in Wildlands plaatsvindt, terwijl de gemeente tegelijk aan de andere kant snoeiharde bezuinigingen doorvoert.

Twee belangrijke zaken die in eerste instantie los van elkaar moeten worden gezien, maar aan de andere kant ook hand in hand samengaan. Rode draad van dergelijke beslissingen is namelijk de politieke wil.

De SP is van mening dat ieder bedrijf dat in financiële problemen zit zelf verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van het bedrijf, kijken naar de gemeente is dan geen optie.

 Voorzitter, we realiseren ons dat het niet steunen van dit voorstel hoogst waarschijnlijk zal leiden tot een faillissement van Wildlands, verlies van banen en fors gezichtsverlies voor de gemeente Emmen!

Tegelijk vragen we ons af of opnieuw investeren en van Wildlands een gemeentelijke voorziening te maken wel de juiste keus is?!  

Wij kiezen ervoor om niet de huisbankier van een commercieel bedrijf te worden. Hoe zeer wij ook hopen dat Wildlands uiteindelijk toch nog een succes wordt, stemmen we tegen dit voorstel.

U bent hier