h

Wildlands

22 maart 2019

Wildlands

Foto: SP

Ook het businessplan van Wildlands werd donderdag 21 maart in de commissievergadering besproken. Lees hieronder onze bijdrage....

 

Vaak is het fijn om je gelijk te halen, soms absoluut niet! Ter bespreking ligt het nieuwe businessplan van Wildlands voor. Een nieuw plan omdat de oude volstrekt onrealistisch was. Dat heeft de SP steeds gezegd. In 2011 hebben wij de volgende verklaring afgegeven;

De SP is tegen het Atalanta-project omdat de financiële onderbouwing aan alle kanten rammelt! Er wordt laconiek gedaan over de risico's en benodigde subsidies komen vanzelf binnen. Althans volgens de voorstanders van dit half miljard kostende project... De SP is wel positief over de ideeën die ten grondslag lagen aan dit prestigieus plan. We zorgen door deze investering voor meer (langdurige) werkgelegenheid en geven een impuls aan de lokale economie.

Echter, wanneer de subsidies niet (geheel) binnenkomen is er meteen een enorm gat geslagen in de project-begroting. Als er een vertraging in het tijdspad optreedt heeft dit onmiddellijk grote financiële gevolgen. Er wordt in het plan van aanpak 'gewoon' geen rekening gehouden met tegenvallers! 

Wij hebben toen ook de directeur van Libema uitgenodigd om zijn visie te geven aan de Raad.  (Dhr. Lips) Het huidige plan DPE Next is gebouwd op drijfzand! Het is absoluut niet te verwachten dat de beoogde en voor een sluitende begroting broodnodige 1,3 miljoen bezoekers zullen komen en ook nog een entreeprijs tussen de 25 en 30 euro zullen gaan betalen. Hij verduidelijkte dit met de nodige cijfers en praktijkervaringen.

Uit de pers de volgende dag: "Waar begint u nu eigenlijk aan?" dat vroeg directeur Dirk Lips van recreatiebedrijf Libéma zich gisteravond hardop af nadat hij het plan voor het huidige dierenpark had bekritiseerd. Zijn grootste zorg: een beoogd bezoekersaantal van 1,3 miljoen bezoekers. "Dat haal je nooit. En die beoogde entreeprijs van 30 euro? Die gaat echt niemand betalen. U neemt aanzienlijke risico’s."
Uiteraard lanceerde hij een alternatief. In een notendop komt dit op het volgende neer: Verplaats het park voor 65 miljoen, behoud het huidige concept ("want het is een ’prachtpark’ zoals het is") en houd de kosten van een entreekaartje zo hoog als ze nu zijn. Immers: "Je moet wel met beide beentjes op de grond blijven."

En voorzitter het nieuwe businessplan heeft daar wel wat van, de beentjes moeten weer op de grond, realisme voorop. Het is een verstikkende wurggreep waar we in zitten, en het kost verschrikkelijk veel geld. Maar we moeten ons ook realiseren dat dit plan niet steunen ongetwijfeld leidt tot een faillissement en een veel hogere kostenpost, het verlies van banen en opleidingsmogelijkheden en landelijk gezichtsverlies voor de gemeente Emmen.

U bent hier