h

EUROPARLEMENTARIËR ANNE-MARIE MINEUR OVER TTIP

29 april 2016

EUROPARLEMENTARIËR ANNE-MARIE MINEUR OVER TTIP

Foto: SP

Op vrijdag  29 april kwam Anne-Marie Mineur naar de Meerstede in Emmen om te praten over TTiP.

Anne-Marie nam de zaal met enkele praktijkvoorbeelden mee in de tamelijk ingewikkelde stof van TTIP, het Transatlantic Trade and Investment Partnership en CETA , het Canadese deel.  Het gaat bijvoorbeeld niet alleen maar over chloorkippen, maar meer over de vraag wat de praktische gevolgen zijn voor de Nederlandse economie als onder meer regels rond voedselveiligheid gelijk worden getrokken, waarbij geldt dat Amerikaanse producenten aan veel minder regels hoeven te voldoen dan Europese. Ook het schaliegasprobleem werd besproken.

Foto: SP

Vooral ISDS, Investor-State Dispute Settlement leverde veel onbegrip en discussie op. ISDS is een voorziening in internationale handelsverdragen en internationale investeringsovereenkomsten die de investeerder het recht geeft om zelfstandig een arbitragezaak tegen een vreemde overheid aanhangig te maken op basis van internationale wetgeving. Bijvoorbeeld: een investeerder investeert in land A, dat deelnemer is van een internationaal handelsverdrag (zoals TTiP) dat een ISDS-clausule bevat. Als land A een wet aanneemt die het verdrag schendt, kan de investeerder een schadeclaim indienen bij de overheid van land A. Deze schadeclaim wordt vervolgens behandeld door een daarvoor opgericht tribunaal dat bestaat uit 3 juristen die dat onder volledige geheimhouding beoordelen en daar ook geen uitleg over mogen geven. Bovendien hebben ze geen boodschap aan landelijke wetgeving of maatschappelijke normen, het gaat alleen maar om het (financieel) geschil.

Foto: SP

Anne-Marie had ook nog een hebbedingetje meegebracht, een soort plat theekopje. De slogan: TTIP? Not my cup of tea!

Foto: SP

Na nog enkele kritische vragen vanuit de zaal werd de avond afgesloten.

 

U bent hier