h

1 MEI

4 mei 2015

1 MEI

Foto: SP

1 mei is een dag dat in praktisch heel de wereld een officiële vrije dag is uit respect voor alle arbeiders. Zonder de werkende mensen, de arbeiders in de fabrieken, de mensen in de bouw, in ziekenhuizen maar ook op kantoor, of in dienst van de overheid zou de maatschappij volledig in elkaar vallen en de economie instorten. We zorgen voor elkaar, en we hebben lang moeten vechten om rechten te verwerven voor deze vaak hardwerkende mensen.

Daarom is er op 1 mei in de meeste landen stil gestaan bij elkaars leven en de rechten die wij nodig hebben om gezond en eerlijk te kunnen werken. Waardering voor mensen die vaak uitgebuit werden of worden, maar toch dagelijks naar hun baan gaan. Tevens is de strijd voor betere arbeidsvoorwaarden en rechten helaas nooit afgelopen.

Vreemd toch dat wereldwijd de dag van de arbeid op 1 mei een doorbetaalde vrije dag is behalve in Nederland. Er zijn al lange tijd organisaties en partijen bezig om 1 mei ook in Nederland een officiële vrije dag te laten worden zodat ook hier in Nederland de dag van de arbeid gevierd kan worden.

Nu is het zo dat de FNV zich ook heeft uitgesproken tegen deze situatie en zij wil Nederland laten zien dat ook hier 1 mei even belangrijk is als in de rest van de wereld. Dat Nederlanders net zo hard werken en vechten voor hun rechten als elders. Daarom hebben de bonden besloten om op 1 mei 2015 in Nederland een campagnedag te houden in het teken van échte banen.

Er zijn in verschillende plaatsen acties gehouden. In Amsterdam is een mars gehouden vanaf de RAI naar het Martin Luther King park. Op het M.L.K.park is ook een grote manifestatie gehouden met podia, artiesten, kraampjes, muziek en nog veel meer. Tevens is er een landelijke actie begonnen waarbij de sociale media een belangrijke rol spelen.

Foto: SP

Foto: SP

Foto: SP

 

U bent hier