h

EUROPARLEMENTARIËR ANNE-MARIE MINEUR IN HOOGEVEEN!

21 februari 2015

EUROPARLEMENTARIËR ANNE-MARIE MINEUR IN HOOGEVEEN!

Foto: SP

Op zondag 1 maart komt Europarlementariër Anne-Marie Mineur naar Hoogeveen. Zij komt vertellen over Europa, maar vooral over de TTIP. TTIP staat voor Transatlantic Trade & Investment Partnership, ofwel het Transatlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag. Niet echt een sexy onderwerp, en ver van mijn bed, zou je denken. Zou je daar nou je zondagmiddag voor moeten opofferen??

Ik zou het maar doen! Zo ver van ons bed is het namelijk niet en dat kan Anne-Marie ons haarfijn uitleggen! Het komt er in het kort op neer dat grote bedrijven, multinationals, boven de wet komen te staan, en dat zij bv. enorme claims kunnen leggen bij landen, als zij door (democratische) politieke besluitvorming in dat land mogelijke winsten mislopen. En die claims worden daarna natuurlijk doorberekend aan de belastingbetaler....

Maar het gaat verder: er zijn plannen om bedrijven het recht te geven om mee te schrijven aan Europese regels. Dat houdt in dat wetsvoorstellen pas naar het Europees Parlement gaan als die is goedgekeurd door vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Dus: geen nieuwe regels en wetten, waar het bedrijfsleven zich niet in kan vinden....

Het moet toch niet gekker worden!! De ruimte in dit Tomaotie is te kort om alles uit te doeken doen, maar Anne-Marie Mineur komt met een duidelijk verhaal en met voorbeelden. Natuurlijk komt ook “Europa” aan de orde. Zeer actueel, na de verkiezingsuitslag in Griekenland. Het wordt trouwens geen “zit- en luister”-sessie, want er is volop ruimte voor vragen!

Kom dus op 1 maart om 14.00 uur naar de bibliotheek in Hoogeveen. De toegang is gratis en de zaal is vanaf 13.30 uur open.

U bent hier