h

Fabeltje: Lage inkomens profiteren volop van de hypotheekrenteaftrek

25 augustus 2012

Fabeltje: Lage inkomens profiteren volop van de hypotheekrenteaftrek

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat in het jaar 2008 de helft van alle uitgaven (10 miljard euro) aan hypotheekrenteaftrek terecht kwam bij de 20% rijkste mensen. Vijf miljard euro wordt op deze manier dus uitgegeven aan een groep die het feitelijk niet nodig heeft. Lage inkomens profiteren amper van de hypotheekrenteaftrek omdat zij zich helemaal geen koophuis kunnen veroorloven.

Veel economen en politici noemen het systeem van hypotheekrenteaftrek ‘pervers’ omdat het belastingvoordeel fors toeneemt als het inkomen en de uitstaande hypotheekschuld stijgt. Niet voor niets spreekt de SP over de villasubsidie; het zijn de allerrijksten – en dus niet de lage inkomens – die het hardst profiteren van de hypotheekrenteaftrek.
Wie fors wil bezuinigen op de lange termijn doet er goed aan om de hypotheekrenteaftrek te beperken tot 350 duizend euro. Zo blijft de aftrek overeind voor de groep mensen die het nodig heeft maar wordt het perverse karakter van de hypotheekrenteaftrek bestreden.

U bent hier