h

Een eng ventje....

13 januari 2012

Een eng ventje....

Een man gebruikt die worden nooit. Dat is een benaming die alleen vrouwen aan iemand geven. Voor mij is er echter een uitzondering.

Maar wanneer het hoofd van minister Henk Kamp op mijn beeldbuis verschijnt, dan denk ik altijd “wat een eng ventje”. Het ligt niet aan mans uiterlijk, maar aan zijn manier van praten. Mijn nekharen staan altijd gelijk rechtop.
Laatste zondag was het weer eens raak in het Buitenhof. Clairy Polak, die toch bekend staat als een bijtertje, was kennelijk voor de uitzending al degelijk gemuilkorfd.
Gedurende de uitzending had Kamp het herhaaldelijk over uitkeringstrekkers. Die mensen waren volgens hem, nietletterlijk gezegd, luie profiteurs. Als zij net zo hard zouden werken als Polen en Roemenen, dan zouden zij zelf de kost kunnen verdienen. Dus gewoon het al tientallen jaren oude dogma van de VVD: die bijstandtrekkers willen gewoon lekker thuis bij moeders koffiepot blijven hangen. Bah, minderwaardig volk.
Van de kamergeleerden die bij Buitenhof aanschoven kwam geen degelijk weerwoord.
De eerste had in zijn schooltijd aardbeien e.d. geplukt en de tweede was professor aan een Engelse universiteit. Die zouden wel even vertellen hoe het tegenwoordig in de tuinbouw, transport en bouw in elkaar stak. Niet dus.

Henk Kamp beweerde telkens opnieuw dat, bijvoorbeeld, een komkommerkweker voor een Nederlander zou kiezen als die net zo hard zou werken als een Oost-Europeaan. Geen problemen met de taal, dus veel makkelijker communiceren. En het loon maakt niets uit; gewoon voor alles en iedereen het Cao-loon.
De praktijk: wie wordt aangenomen? Een 25 jarige fitte Pool of een 50 jarige gezien zijn leeftijd iets minder zo fitte Nederlander?
Wie gekozen wordt is wel duidelijk. Maar er zit voor veel kwekers cq. werkgevers nog een ander voordeel in het aannemen van buitenlanders, namelijk de verhuur van woonruimte. Soms op het bedrijf, maar vaak ook daar buiten wordt een woning gehuurd of gekocht. Die wordt dan vol gezet met stapelbedden die voor €300,- of €400,- per maand verhuurd worden aan de Oost-Europeanen.
Dat is dus kassa voor de werkgever.

In de uitzending kwam iets dergelijks niet ter sprake. Wel dat er flinke boetes stonden op zwart werk. Dat zou dus vrijwel niet meer bestaan. Wie gelooft dat nog? En maar roepen dat er werk was voor iedereen die wilde werken.
Henk Kamp liet duidelijk blijken dat hij niets afweet van de lagere regionen van onze samenleving. Heel eng. Vandaar dat ik Henk Kamp een “eng ventje” vind.

Jan Teske

U bent hier