h

Emmer raadslid neemt asielzoekster ten einde raad zelf maar in huis

5 september 2011

Emmer raadslid neemt asielzoekster ten einde raad zelf maar in huis

Het SP-raadslid Marika Vrolijk (foto) uit Roswinkel heeft gistermiddag ten einde raad zelf een asielzoekster mee naar huis genomen en onderdak verschaft, omdat er nergens plaats voor haar is.

Het gaat om een Somalische vrouw, de 27-jarige Ferdouso Ismail Mead. Ze vluchtte drie jaar geleden naar Nederland en kwam via allerlei omzwervingen in het asielzoekerscentrum in Emmen terecht. Volgens Vrolijk wordt haar zaak in oktober pas behandeld, maar is er in het Emmer azc tot die tijd geen plek meer. "Dat komt door een hiaat in de regelgeving, waardoor mensen die een grote kans van slagen hebben om hier te mogen blijven niet hoeven te worden opgevangen, tenzij er een medische indicatie is".
Vrolijk is gisteren naar eigen zeggen de halve dag met Ferdouso aan het leuren geweest. "Ik werd er horendol van. Het is gewoon mensonterend.
Je laat zo’n vrouw toch niet op straat staan? Ik ben bij de Raad van Kerken geweest, bij een opvangboerderij hier in Emmen en bij De Breehof, maar nergens is plaats.
De burgemeester verwees me naar de wethouder en die naar een ambtenaar, maar ook die konden niks doen.

" Bijkomend probleem is dat de gemeente Emmen geen LOGO-gemeente is (Landelijk Overleg van Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid) en derhalve geen contacten met de stichting Inlia onderhoudt.
Vrolijk: "En dat vind ik heel raar voor een gemeente die een asielzoekerscentrum binnen de grenzen heeft."

Artikel DvhN zaterdag 03-09-2011

U bent hier