h

Dakloze asielzoekers uit Emmen naar demonstratie in Den Haag

28 september 2011

Dakloze asielzoekers uit Emmen naar demonstratie in Den Haag

Dinsdag 27 september was een landelijke demonstratie om bij de regering aandacht te vragen voor het uitzichtloze leven van 20.000 dakloze, uitgeprocedeerde asielzoekers. Vanuit Emmen, een van de gemeentes met een AZC binnen de grenzen, zijn ongeveer 50 asielzoekers en symphatisanten met de SP-bus naar het Malieveld in Den Haag gegaan.

Hieronder het artikel uit het DvhN geschreven door Daniëlle Molenaar, bovenstaande foto is van Jan Anninga.

’Ik slaap vaak in een bushokje op het station’

Een aantal woont nog in Emmen op het asielzoekerscentrum (azc). Anderen zwerven op straat of zijn ondergebracht in een gekraakte boerderij in de omgeving van Emmen. Vanaf station Emmen-Zuid is gistermorgen een groep vluchtelingen naar Den Haag gegaan. Ze hebben meegedaan aan een landelijke demonstratie om bij de regering aandacht te vragen voor het uitzichtloze leven van 20.000 dakloze, uitgeprocedeerde asielzoekers. De vluchtelingen uit Syrië, Irak en Somalië zijn vanuit Emmen met een bus van de Socialistische Partij (SP) naar Den Haag gebracht.

"Ze kunnen niet terug naar hun land van herkomst, maar van de regering mogen ze geen opvang krijgen", zegt raadslid Marika Vrolijk van de SP in Emmen. "Er zijn veel hiaten in de regelgeving. Wij vangen al heel lang ernstige signalen op van mensen die op straat belanden en nergens terechtkunnen." Vrolijk noemt een voorbeeld van een Somalische moeder met drie kleine kinderen. "Pas na lang aandringen is via een wethouder in Emmen opvang voor haar geregeld. "De helft van de gemeenten in Nederland regelt om humanitaire redenen noodopvang. Ik vind het te gek voor woorden dat in Emmen ook mensen op straat leven en dat de gemeente de schouders ophaalt."

Eén van de demonstranten is een 23-jarige Somaliër. Hij kan niet terecht in het azc. "Ik slaap vaak op
straat", vertelt hij. "Soms hier in het bushokje bij het station. Ik kan niet terug naar Somalië. En hier ben ik
dakloos. Ik heb geen toekomst."

U bent hier