h

Provincie neemt de motie CO2 nee niet aan.

14 januari 2011

Provincie neemt de motie CO2 nee niet aan.

Alles uit de kast voor een duidelijk CO2 NEE vanuit de provincie Drenthe. Samen met PvdA en GL diende de SP een motie CO2 NEE in. Deze motie gaat verder dan de motie “vooralsnog niet”, een SP-motie tegen CO2 opslag die al in juli van dit jaar in de Drentse Staten werd aanvaard. Ook kwam de SP met diverse amendementen bij de structuurvisie ondergrond tegen CO2 opslag.

Er leek zich bij de Statenvergadering van december een meerderheid af te tekenen voor een motie om in het geheel geen medewerking te verlenen aan een demonstratieproject van afvang, transport en ondergrondse CO2 opslag in Drenthe. Helaas redde deze motie het niet. Wel werd met 1 stem verschil een motie van VVD en CDA aangenomen, waarin ‘NEE tenzij’ als beleid wordt voorgestaan. SP-Statenlid Krista Datema: ,,Doodzonde, zo’n slap voorstel. De Staten hadden beter meteen een streep door de CO2-opslag kunnen trekken.’’ Provinciale Staten behandelden de ‘Structuur visie ondergrond’, het stuk waarin beschreven staat hoe de Drentse ondergrond samengesteld is, en op welke manier daar mee omgegaan moet worden.

Bij haar betoog wees SP-Statenlid Krista Datema er nog eens op dat alleen massaal verzet de CO2- trein nog kan stoppen. Zo’n proefveld als bij Eleveld is nog maar het begin: ,,Het gaat allang niet meer, en het is ook nooit de intentie geweest van de plannenmakers, om te stoppen na de kleinschalige projecten. Dus maak het de staten en onze burgers ook niet langer wijs dat het alleen bij Eleveld blijft. Zeg eerlijk dat alle velden uiteindelijk volgepompt gaan worden en uiteindelijk ook de zogenaamde ‘aquifers’. Deze waterhoudende lagen liggen onder héél Drenthe’’. Pijpleidingen voor CO2 die vanuit de Eemshaven aangelegd worden, kunnen ook dienst doen om in de toekomst tankers met CO2 uit andere delen van de wereld te lossen en het gas in de noordelijke ondergrond te persen. Volgens Datema is het nodig een heel andere weg in te slaan om in 2050 geheel over te kunnen schakelen op schone energie. ,,Investeer daarin”, betoogde zij. ,,Haast is geboden. Met de miljarden investeringen die naar CO2 opslag dreigt te gaan, kunnen we met gemak heel Nederland volgooien met zonnepanelen, windmolens op zee, geothermie, warmte koude opslag, energiebesparende investeringen. Maar wat gebeurt er? We gaan kolencentrales bijbouwen, verminderen de groene investeringen en het noorden dreigt opgezadeld te worden met het CO2-probleem.’’

Het huidige College van Gedeputeerde Staten van Drenthe met mevrouw Klip van de VVD, heeft tot nog toe nagelaten naar Den Haag en naar Brussel te laten weten dat het afgelopen moet zijn met de plannen voor CO2 in Drenthe. Met de motie van CDA en VVD, die gesteund werd door de Christenunie en zodoende een meerderheid van één stem in de Staten verkreeg, krijgt de gedeputeerde tot de verkiezingen de tijd zich met CO2-opslag bezig te houden. Een wedloop tegen de tijd. Datema: ,,Gedeputeerde Klip kan beter meteen stoppen met haar CO2-plannen. Laten we vaststellen dat draagvlak voor CO2 in Drenthe ontbreekt. Bovendien mist gedeputeerde Klip zo vlak voor de wisseling van de wacht vanwege de verkiezingen, het morele recht om verdergaande voorstellen naar de Staten over CO2-opslag in te brengen. Laten we hopen dat ze dat zelf ook inziet….”

U bent hier