h

Ken uw raadslid

9 november 2010

Ken uw raadslid

De Gemeenteraadssite heeft elke week een item onder de noemer ken uw raadslid. Hier worden vragen gesteld aan een raadslid om de mensen uit Emmen kennis te laten maken met een gemeenteraadslid. Deze week is aan de beurt onze fractievoorzitter Wim Moinat.
Wim

Bent u een rasechte Emmenaar?
"Jazeker, ik ben geboren in het oude ziekenhuis in Emmen en opgegroeid in Zwartemeer. Mijn eerste eigen woning stond in Bargeres. We wilden graag dichter bij familie en voorzieningen wonen. Daarom zijn we na vier jaar verhuisd naar Zwartemeer."

Wat is uw burgerlijke staat?
"Ik ben getrouwd met Janet en we hebben drie jongens: Tim (20), Luc (18) en Bart (15). De twee oudsten hebben inmiddels een vriendin. Ze wonen nog wel allemaal thuis."

Wat doet u naast het raadswerk?
"Een aantal uur per week sta ik voor de klas als docent HVO (Humanistisch Vormingsonderwijs) bij een basisschool in Zwartemeer en in Barger-Oosterveld. Zelf zit ik één dag per week in de schoolbanken van de Stenden Hogeschool voor een opleiding tot docent HVO. Ik heb inmiddels anderhalf jaar achter de rug en een voorlopige bevoegdheid om les te geven. Lesgeven is iets nieuws voor me. Ik kom uit de bouwmarktenwereld. Niet dat ik zelf zo handig ben hoor, maar ik kan je wel allerlei goede materialen aanraden haha. Ik ben begonnen bij de Gamma en daarna heb ik als bedrijfsleider bij Big Boss gewerkt. Op een gegeven moment kon ik het werk lichamelijk niet meer doen. Ik kreeg last van een hernia."

Hoe is uw politieke carrière tot nu toe verlopen?
"In de periode dat ik door een hernia bij huis was, ben ik me meer bezig gaan houden met wie ik ben en waar ik voor sta. Ik vind het belangrijk dat iedereen volwaardig aan de maatschappij deel kan nemen. De lokale politiek leek me een goede plek om dit soort zaken te beïnvloeden. In 2003 ben ik lid geworden van de SP. Tijdens de verkiezingen van 2006 was ik lijsttrekker en kwam ik als fractievoorzitter in de gemeenteraad. Dit jaar ben ik aan mijn tweede raadsperiode begonnen. Jammer genoeg valt het uitoefenen van invloed in de praktijk toch wel wat tegen. De landelijke politiek schrijft veel dingen voor. Om dan iets te kunnen bereiken, moet je echt de wegen kennen."

Wat is uw passie?
"Voetbal vind ik geweldig. Zelf ben ik daar niet meer actief mee bezig. Hoewel, ik kijk wel actief, haha. Om in de politiek te gaan, moet je ook een passie hebben. Je moet echt het idee hebben dat je iets kunt bijdragen. Niet alleen voor de mensen die op je hebben gestemd, je vertegenwoordigt namelijk alle inwoners."

Wat zijn de sterke en minder sterke punten van de gemeente?
"Tja, bijna iedereen geeft hier het zelfde antwoord: de rust en ruimte zijn sterke punten. En dat is ook zo. Verder biedt Emmen veel mogelijkheden voor organisaties en bedrijven, alleen zit het economische tij nu helaas tegen. Minder sterk vind ik de sociale achterstanden. Er zijn hier relatief veel werklozen, lager opgeleiden en mensen die moeite hebben met lezen en schrijven."

Waar gaat u zich de komende tijd hard voor maken?
"Dat de maatregelen van de nieuwe regering op een verantwoorde manier worden doorgevoerd in de gemeente. De plannen vragen offers van mensen. Die offers moeten wel door de juiste schouders gedragen worden."

Waar heeft u een hekel aan?
"Aan huichelaars."

Naast wie zou u tijdens een lange vliegreis willen zitten?
"Mijn eerste voorkeur gaat uit naar mijn vrouw voor een reisje naar het Caribische gebied. Op de tweede plaats komt Agnes Kant. Ik ben benieuwd hoe ze de afgelopen periode heeft beleefd. Laatst heb ik even kort met haar gesproken. Inmiddels is ze er aardig bovenop. Ze heeft haar oude baan weer opgepakt."

Welk nieuws van de afgelopen tijd heeft veel indruk op u gemaakt?
"Het nieuws over de financiële problemen van het dierenpark. Ik had wel wat overzichten gezien met tegenvallende cijfers, maar dat het park er zo slecht voorstaat, had ik niet verwacht. Ik was echt geschrokken en vraag me af hoe lang dit al speelt."

Waar wordt u vrolijk van?
"Van muziek. 's Avonds na een raadsvergadering lekker naar huis rijden met het schuifdak open en de muziek aan. Als ik dan een half uurtje later thuis kom, ben ik helemaal ontspannen. Het maakt niet zo uit wat voor muziek, ik heb een brede smaak. Van country & western tot metal. Zelfs klassiek kan ik waarderen."

Wat zou u doen met één miljoen?
"Dan zou ik een vrijstaand huis kopen in een buitengebied, aan de rand van een dorp. Lekker de rust en de ruimte om ons heen."

De vijf favorieten van Wim
a) Liedje: alles van Elvis. Het liedje hangt af van mijn stemming en het jaargetijde
b) Film: de verfilming van de Millenium trilogie
c) Eten: Mexicaans
d) Website: http://www.wimatro.nl/, op deze site staan mijn HVO-lessen
e) Vakantiebestemming: de kust van Frankrijk en Zeeland

U bent hier