h

Ken uw raadslid: Marika Vrolijk

30 september 2010

Ken uw raadslid: Marika Vrolijk

De Gemeenteraadssite heeft elke week een item onder de noemer ken uw raadslid. Hier worden vragen gesteld aan een raadslid om de mensen uit Emmen kennis te laten maken met een gemeenteraadslid. Deze week is aan de beurt ons gemeenteraadslid Marika Vrolijk.

Bent u een rasechte Emmenaar?
"Oorspronkelijk kom ik hier niet vandaan. Ik heb dertig jaar in Den Haag gewoond en daarna in Naaldwijk. Vier jaar geleden zijn we deze kant opgekomen. Eigenlijk wilden we twintig jaar terug al naar Drenthe verhuizen maar toen konden we hier geen werk vinden. Een paar jaar geleden had ik het helemaal gehad met de Randstad na een insluiping in huis en een auto-inbraak. Dat was het moment dat we hebben besloten definitief te vertrekken. We hebben nu in Roswinkel ons plekje gevonden en dat bevalt goed. Je hebt hier rust en ruimte en de mensen op straat groeten elkaar nog. Het is hier ‘wij' in plaats van ‘ik'. We hebben ook bewust voor een dorp gekozen. Ik wil niet meer anoniem zijn."

Wat is uw burgerlijke staat?
"Ik ben getrouwd met Paul. We hebben drie kinderen: Emiel van 19, Luuk van 15 en Rik van 14 jaar."

Wat doet u naast uw raadswerk?
"Na de verhuizing heb ik hier verschillende banen gehad, van postbezorger tot kok in een pannenkoekenhuis. Nadat de baas met het pannenkoekenrestaurant is gestopt, heb me helemaal gericht op de partij. Ik krijg nu ook scholing. Verder zorg ik voor mijn kinderen en ouders."

Hoe is uw politieke carrière tot nu toe verlopen?
"Ongeveer tien jaar geleden kreeg ik een burn out. Ik werkte op dat moment in de zorg en realiseerde me toen dat het goed mis is met de verpleging in Nederland. Agnes Kant was de enige die zich met dit onderwerp bezighield. Ik dacht ‘het roer moet om' en heb me aangemeld. De SP had nog geen afdeling in het Westland dus ik heb me met de oprichting beziggehouden. In 2006 zijn we verhuisd en toen de verhuisperikelen achter de rug waren, heb ik me hier aangemeld. Daarna is het eigenlijk in een sneltreinvaart gegaan."

Waar wordt u vrolijk van?
"Van de natuur in het algemeen. Ik hou van alles wat leeft en bloeit. Het is spijtig dat zo veel leven verdwijnt. Het doet me pijn te zien hoe nonchalant sommige mensen met dieren en de natuur omgaan en bijvoorbeeld vuil op straat gooien. Het mooie wat er is, moeten we behouden!"

Wat zijn de sterke en minder sterke punten van de gemeente?
"Het is prettig dat we ons hier niet druk hoeven te maken over dingen die in grote steden niet vanzelfsprekend zijn zoals speelplekken en groen. De structuur van Emmen is bijzonder: een stad met bos in het midden. Ook vind ik dat de gemeente een redelijk sociaal gezicht heeft. De sterke punten zijn tegelijkertijd ook aandachtspunten. We moeten oppassen dat we het groene aspect niet uit het oog verliezen bij de grote plannen die we hebben en niet datgene vernietigen wat we moeten koesteren bij de wil om vooruit te gaan."

Waar gaat u zich de komende tijd hard voor maken?
"Voor het behoud van het groen en voor de leefbaarheid van mensen. Op dit moment zitten veel mensen in een lastig pakket. Die moeten we ontzien zeker in deze crisistijd."


Naast wie zou u tijdens een lange vliegreis willen zitten?
"Het liefst zou ik een vliegreis organiseren naar een mooie bestemming voor personen die het verdienen. Mensen die in de zorg werken bijvoorbeeld. Daar heb ik veel respect voor. De laatste maanden heb ik bijvoorbeeld veel met het Scheperziekenhuis te maken gehad en ik ben erg onder de indruk: uitstekende zorg en fijn personeel. Het ziekenhuis krijgt in mijn ogen teveel onterechte, negatieve publiciteit. Een speciaal iemand die ik bewonder? Het is jammer dat bepaalde karakters niet echt bestaan, want Pippi Langkous heeft mij wel geïnspireerd. Ze zegt waar het op staat en laat zich de kaas niet van het brood eten!"

Welk nieuws van de afgelopen tijd heeft veel indruk op u gemaakt?
"De olieramp bij Mexico. Mens en dier hebben daar enorm onder te lijden en de gevolgen zijn nog jarenlang merkbaar."

Wat is het prettigste wat u onlangs is overkomen?
"In een moeilijke periode heb ik hulp gekregen van mensen van wie ik dat niet had verwacht. Verder ben ik erg trots op mijn oudste zoon. Hij is gitarist in de band Disagreement uit Emmer-Compascuum. Bandleden hebben een filmpje van hem op Youtube gezien en hem daarna benaderd. Disagreement is alternatieve rockband met eigen nummers. Ze hebben opgetreden tijdens het C'est la vie Festival en het Rundefestival (www.disagreement.nl)."

Wat zou u doen met één miljoen?
"Een hoop goede dingen. Ik ken genoeg mensen in een lastige situatie die ik heel gelukkig kan maken."

De vijf favorieten van Marika
a) Liedje: The promise you made van Cock Robin en Down Under van Man at Work
b) Film: The unbearable lightness of being
c) Tv-serie: misdaadseries en krimi's als Cold case, Bones en Law & Order
d) Eten: ik hou erg van buitenlandse keukens, zoals de Surinaamse keuken
e) Vakantiebestemming: Drenthe en Ierland

(c)www.gemeenteraademmen.nl

U bent hier