h

Aandacht in de raadzaal voor Nijenbrinks-flat

30 april 2010

Aandacht in de raadzaal voor Nijenbrinks-flat

Donderdag 29 april jl was er voorafgaand aan de raadsvergadering een bijeenkomst op initiatief van de SP waarbij alle raadsleden en wethouders waren uitgenodigd. Marika sprak de toehoorders toe terwijl ondertussen een groot spandoek werd uitgerold. Na de toespraak hebben we nog een spotprent, gemaakt door onze eigen Gerrit Saarloos, aangeboden aan de burgemeester.

Geacht College ,leden van de raad,
De reden waarom ik hier op deze plek,en op dit moment sta is een hele trieste,
afgelopen week hebben wij een actie om de Nijenbrinks-flat te behouden versoberd vanwege het overlijden van een van haar bewoonsters.
Uit respect voor mw. Schoemakers is ons deze ruimte geboden,mw was een fel tegenstander van
de sloop van haar geliefde flat.
Hoe erg zij dit vond ,weten wij… en haar medebewoners en behoeft hier geen uitleg maar haar verhaal was een van onze aanleidingen om het voor de bewoners op te gaan nemen….

Het heeft mij veel moeite gekost om de juiste bewoording te vinden voor de volgende boodschap.
Als medemens voel ik mij verantwoordelijk voor wat er hier gebeurd.
Hoe moet ik duidelijk maken aan mijn mede gemeenteraadsleden wat er op dit moment gaande is in de levens van de bewoners van de Nijenbrinks-flat?
Hoe kan ik duidelijk maken dat het afschuwelijk is wat hier gebeurd?
Hun leven staat op zijn kop ,de mensen zijn al oud en veelal gehandicapt ,en velen van hen staan onder grote stress waardoor hun gezondheid er zienderogen op achteruit gaat.

De werkwijzen van projectontwikkelaars en giga-ondernemingen zijn ons de laatste jaren wel duidelijk, maar de werkwijze van onze, dacht ik toch wel redelijk sociale gemeente , en de woningcorporatie Lefier, die toch de belangen hoort te behartigen van zijn huurders, denk ik dan heel naïef, zouden toch op horen te komen voor het belang van HUN inwoners en huurders!

En wat moet ik dan doen?
Moet ik al hun namen noemen ?
Moet ik hun onmacht duidelijk maken?
Moet ik al hun verhalen vertellen?
Moet ik een opsomming geven van alle klachten die verergerd zijn door de stress?
Moet ik hen een ‘ gezicht’ geven ?

Wie heeft er de moeite genomen om aan hen te vragen hoe zij denken over deze beslissing die boven hen hoofd wordt genomen
Niemand!
En waarom dan niet ?
Omdat het makkelijker is om van een afstand een streep door hun levens te zetten? Het is ook makkelijker een knop te bedienen om wapens af te vuren dan daadwerkelijk van man tot man te vechten …

Wij hebben onze mond vol in mooie nota’s en akkoorden over woonvisies en vereenzaming van ouderen en hoe we onze inwoners welzijn willen bieden…we zetten ouderenconsulenten in…
Maar in de praktijk ,zoals nu komt daar niets van , we deporteren ouderen en gehandicapten ten behoeve van wat?
Als weldenkend mens zou zo’n beslissing niet in je op moeten komen.

Alle partijen vroegen zich af hoe het nu toch komt dat we ‘maar’ een opkomst van 46% hadden met de verkiezingen…
Ik weet het wel … dat komt door besluiten zoals deze… over de hoofden van bewoners heen …wij vernietigen hun welzijn en geluk om daar te wonen waar ze graag willen,
we maken hen ziek …
En sorry C.U. en CDA …we zijn van God los ,als we als gemeenteraad dit toelaten,als wij het ongeluk van deze mensen op ons geweten willen hebben ,zo aan het begin van onze benoeming als vertegenwoordigers van de bevolking.

U bent hier