h

SP Emmen stelt wantoestanden kamerverhuurbedrijven aan de kaak.

5 juni 2009

SP Emmen stelt wantoestanden kamerverhuurbedrijven aan de kaak.

De SP Hulpdienst Emmen is verschillende malen benaderd door bewoners die overlast hebben van kamerverhuurbedrijven. De gemeente Emmen heeft geen regelgeving voor kamerverhuur. Dan gebeurt het dat kamerbewoners worden gehuistvest op te kleine kamertjes die bovendien geen nood voorzieningen hebben in verband met de brandveiligheid. Het ontbreekt aan goede brandblussers en noodtrappen aan de buitenzijde. De elektriciteitsvoorzieningen zijn ook niet aangepast. En daarnaast wordt er overlast ervaren door vuilniszakken die buiten naast de afvalcontainer worden geplaats.

Als er acht personen in één huis wonen, dan zouden er twee containers moeten staan. Dat is vaak niet het geval. Deze vuilniszakken worden dan opengereten door katten, vogels en ratten. Dat geeft rotzooi, maar is ook gevaarlijk voor de volksgezondheid. Daarnaast verloedert de buurt. Als bewoners klagen dan worden ze van het kastje naar de muur gestuurd. De milieudienst handhaaft te weinig, de ambtenaren weten van niets, de wethouder is niet bereikbaar of vindt dat hij hiervoor geen tijd heeft. De wijkagenten zeggen dat dit niet tot hun taak behoort. Bouw en Woningtoezicht geeft niet thuis.

De SP Emmen zal daarom bij de verantwoordelijke wethouder om opheldering vragen en aandringen op gepaste maatregelen. Bij de eerstkomende commissie- en raadsvergadering zal de SP Emmen hierover vragen gaan stellen aan de desbetreffende wethouder. Aanstaande dinsdagavond besteedt RTV Drenthe op televisie hier uitgebreid aandacht aan. Een bewoner die overlast ervaart komt aan het woord alsmede een lid van de SP fractie.

UPDATE
DRENTS DIEP - Drents Diep toont dinsdagavond een reportage over de kwalijke activiteiten van huisjesmelkers in de wijk Angelslo in Emmen. RTV Drenthe is onder druk gezet om de reportage niet uit te zenden. Alleen het maken van de reportage zorgt dus al voor veel beroering. De redactie van Drents Diep krijgt faxen waarin een verhuurder dreigt met een schadeclaim van maximaal 1,3 miljoen euro als de uitzending toch doorgaat.

Huurders worden onder druk gezet om hun mond te houden en vragen de omroep schriftelijk alsnog van de reportage af te zien. De huurbazen dreigen met uitzetting als ze wel wat zeggen. En ook omwonenden durven niet te reageren, omdat ze bang zijn voor represailles. In de wijk Angelslo is men niettemin de huisjesmelkers helemaal zat en de gemeente komt nu ook in actie, omdat er te veel mensen in te kleine woningen wonen. Dat levert regelmatig problemen op. Maar hoe groot is het probleem eigenlijk? Het blijft gissen, omdat er geen overzicht is van het aantal huizen dat in bezit is van huisjesmelkers. (c) RTV Drenthe

U bent hier