h

Herdenking van 4 mei

30 mei 2008

Herdenking van 4 mei

Het was zondag alweer 63 jaar geleden, toch denken wij dat het goed is dat we daarbij blijven stilstaan en dan ook weer eens kritisch proberen na te denken hoe het zover heeft kunnen komen.

De situatie in Duitsland voorafgaand aan de 2e wereldoorlog was er een van grote werkloosheid en armoede waarbij Duitsland verplicht werd om herstelbetalingen te verrichtten door het verdrag van Versailles dit naar aanleiding van de 1e wereldoorlog daarbij werd ook het Rheinland bezet en een verbod op wapens en de productie daarvan ingesteld.

De macht van de landadel was tanende, en ook de opkomende industriëlen zagen hun macht bedreigd door de opkomst van het communisme en de onvrede van de bevolking. Om hun machtsgreep te versterken steunden diverse figuren de fascistische NSDAP van Hitler die de ontevreden bevolking wijsmaakten dat de malaise vooral de schuld was van de joden. Met name propagandaleider Joseph Goebbels was verantwoordelijk voor de gedachtecontrole van de bevolking, een beruchte uitspraak van hem was als je een leugen vertelt, vertolk dan een grote leugen en herhaal deze dan regelmatig.

Tjalling Reitsma van het CDA en ik hebben namens de gemeenteraad van Emmen een krans gelegd op het graf van de gevallen soldaat op het kerkhof naast de Rooms katholieke sint Henricus kerk in Klazienaveen.

Een bijeenkomst als deze doet je weer goed beseffen dat de strijd tegen onrechtvaardigheid eentje is die je elke weer moet voeren, want ook in ons land zijn er mensen die zich bedienen van verdeel en heers politiek zoals autochtonen tegen allochtonen, werkenden tegen werklozen, jongeren tegen ouderen, hiërarchie tegen solidariteit, grotere inkomensverschillen tegenover kleinere inkomensverschillen en helaas zijn er ook weer mensen die zich makkelijk laten verdelen en klakkeloos eenvoudig voorgestelde zaken voor waar aannemen terwijl de werkelijkheid vaak een stuk moeilijker is.

Boelie Hoekstra

U bent hier