h

SP-leden in het oosten leggen functie neer

19 september 2007

SP-leden in het oosten leggen functie neer

ARNHEM - Enkele SP-leden van provinciale staten, gemeenteraden en besturen van de SP in Overijssel en Drenthe hebben hun functie bij de partij neergelegd naar aanleiding van de kwestie rond Eerste Kamerlid Düzgün Yildirim. Het zijn SP-fractievoorzitter Margriet Twisterling in Zwolle, het Statenlid van Overijssel Jelma Wiegersma, en zeker vier van de negen leden het bestuur van de SP in Emmen, onder wie voorzitter Rick Denkers.

Yildirim probeert naast zijn Kamerzetel ook zijn plek in Provinciale Staten van Overijssel te behouden als lid van zijn nieuwe partij Solidara.

Fractievoorzitter van Emmen Wim Moinat blijft, maar vindt dat de communicatie over de kwestie-Yildirim met het hoofdbestuur veel te laat op gang is gekomen. Bovendien zijn de ‘dwingende telefoontjes en mailtjes vanuit het bestuur om de rijen te sluiten bij velen in het verkeerde keelgat geschoten’, zegt hij.

De helft van zijn bestuur stapt om die reden op. Een statenlid van Drenthe twijfelt nog. Moinat ziet niets in weglopen, omdat het SP-gedachtengoed hem te veel waard is, maar ‘dit had zo niet gemoeten’, vindt hij. ‘De instructie om op de nummer 1 van de kandidatenlijst te stemmen is niet gegeven. Erken die fout.’

Het is aan de opstelling van de SP te wijten dat de opstelling van Yildirim gaandeweg is verhard, zegt Moinat. ‘Hij heeft veel voor de partij gedaan, hij is een hele goede politicus. Dat alles gooi je zomaar weg.’ Het zal nog een lange weg zijn om de SP van binnenuit te democratiseren, denkt Moinat.

Volkskrant 19-09-2007; Anja Sligter

U bent hier