h

Nominaties Rooie Reus Prijs bekend gemaakt

9 juni 2007

Nominaties Rooie Reus Prijs bekend gemaakt

Antoinette Hertsenberg (TROS Radar), Pieter Lakeman (SOBI) en Peter Paul de Vries (VEB) zijn genomineerd voor de Rooie Reus-prijs 2007. De Rooie Reus-prijs werd in 1996 ingesteld door de SP. De nominatiejury bestond dit jaar uit Jort Kelder, oud-hoofdredacteur Quote, Gerard Legebeke, eindredacteur onderzoeksradioprogramma Argos, Jan Marijnissen, voorzitter SP, Elma Verhey, hoofdredacteur Tribune en Prem Radhakishun, programmamaker Premtime.

Als thema is dit keer gekozen: 'Rooie Reuzen tegen rauw kapitalisme.' De prijs bestaat uit een trofee van kunstenaar Aris Roskam en een geldbedrag van 2500 euro.

Overwegingen van de jury bij de nominaties:

  • Antoinette Hertsenberg en de redactie van TROS Radar: zonder hen waren de verkooppraktijken van de aandelen LegioLease nooit boven water gekomen en was er nooit een regeling getroffen met de tienduizenden slachtoffers.
  • Pieter Lakeman, horzel in de pels van Ahold en nog veel meer bedrijven die al jarenlang ondervinden dat Lakeman en de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) dwars door opgepoetste jaarcijfers heen prikt.Voor menig onderzoeksjournalist is hij leermeester en inspiratiebron geweest.
  • Peter Paul de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, die heeft laten zien dat juist aandeelhouders van enorme betekenis zijn voor een transparant bedrijfsleven, zonder gesjoemel of exorbitante zelfverrijking.

De uitreiking vindt plaats op zondagmiddag 1 juli in de Rode Hoed in Amsterdam. Prem Radhakishun leidt de middag en Jort Kelder en Gerard Legebeke voeren discussies met de drie genomineerden en andere genodigden over 'rauw kapitalisme'.

Met behulp van de zaal, en via internet, zal uit de Rooie Reuzen 2007, de Grote Rooie Reus 2007 worden gekozen. Als verdediger van de nominatie van Peter Paul de Vries, zal Jort Kelder optreden. De nominatoren van Antoinette Hertsenberg en Pieter Lakeman zijn nog niet definitief bekend.

U bent hier