h

Fractienieuws maart 2007

29 maart 2007

Fractienieuws maart 2007

De maandelijks verantwoording over onze politieke activiteiten in de raad.

Beantwoording schriftelijke vragen

De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college betreffende het volkstuinen beleid. Dit naar aanleiding van het verdwijnen en op de nominatie staan van verdwijnen van volkstuinen. Zie hier voor de antwoorden.


Donderdag avond 29-3 was er weer een raadsvergadering geweest. Uit de agenda lichten we een aantal punten die voor ons belangrijk zijn geweest.

B2: RA07.0024 Invoering Wet Inburgering

Spreker was voor dit onderwerp Boelie Hoekstra

Hoofdredenen voor de SP fractie in Emmen om deze nieuwe Wet Inburgering af te wijzen is dat onze landelijke fractie tegen de wet heeft gestemd, waarbij er halsstarrig werd vastgehouden aan een slaagplicht in plaats van een prestatieplicht hetgeen wij unfair vinden gezien de grote verschillen bij immigranten.

De invoering van marktwerking vinden wij ook hier weer niet verstandig de overheid zou de kwaliteit van de opleidingen zelf moeten waarborgen.

Verder is er voor immigranten sprake van een eigen bijdrage van 270 euro en een boete als men niet slaagt, terwijl men zich toch normaal ingezet heeft maar eenvoudigweg moeite met het niveau heeft, dat vinden wij niet acceptabel.

Van de 8 politieke partijen was de SP de enige die niet akkoord is gegaan om bovengenoemde redenen.

Bijdrage in eerste termijn.


B3: RA07.0026 Wijziging verordening fractievergoeding 2005

Dit punt heeft veel tijd gekost. Woordvoerder was Wim Moinat.

Zakkenvullers?

Op emmen.nu staat een poll, de vraag momenteel is: "raadsfracties willen meer geld, hebben ze daar recht op?" Dit vind ik het een rare stelling, want is het wel zo dat de raadsfracties meer geld willen? En waarom willen ze dat, hoe is de verdeling: PvdA, CDA, Christen Unie, Groenlinks en BGE zijn de grote voorstanders. Over blijven VVD, DOP en de SP, helaas ruim in de minderheid dus de ingediende amendementen waren bij voorbaat kansloos. Ons amendement ging het verst, wij willen de vergoeding per raadslid afschaffen en een vast, voor alle partijen gelijk bedrag als fractiebudget. Voor alle duidelijkheid het fractiebudget is GEEN salaris, de fracties mogen dit NIET zomaar aan van alles en nog wat opmaken. Het moet gebruikt worden voor dingen als scholing, communicatie met burgers en andere zaken waardoor de fractie haar werk, het zo goed mogelijk vertegenwoordigen van haar kiezers, op een zo adequaat mogelijke manier kan doen. Hier moet jaarlijks een verantwoording over worden afgelegd en onjuist gedeclareerd en/of overgebleven geld moet worden teruggestort.

U ziet dat termen zoals die de laatste dagen gebezigd worden als "zakkenvullers" volkomen misplaatst zijn. Hoewel het volgens ons wel een onsje minder had gekund (zie onze bijdrage). Als ons amendement was aangenomen was er recht gedaan aan het principe gelijke behandeling, had iedere fractie voldoende overgehouden en hadden we ruim 100.000 euro kunnen besparen ten opzichte van de nu aangenomen verordening. Helaas was alleen DOP het met ons eens.

Bij de discussie in tweede termijn was het opvallend dat de PvdA, na overleg met alle partijen behalve VVD, DOP en SP, met een suggestie kwam, het bedrag voor fractieondersteuning kon wel wat omlaag zodat ons principepunt, alle partijen moeten gelijke budgetten hebben ongeacht grootte, een handreiking werd gedaan. Tegelijk werd het algemeen fractiebedrag wel verder verhoogd, duidelijk mag zijn dat wij daar niets mee konden. Bij de SP zijn principes hard en doen we niet aan handjeklap.

Tenslotte nog het volgende: Dit onderwerp is vlak na de verkiezingen in 2006 aan de orde gekomen in het fractievoorzittersoverleg. Na een paar bijeenkomsten hebben we besloten dit verder uit te laten werken en voor te leggen aan de volledige raad. Enkele voorzitters hebben gedurende deze vergaderingen wel hun voorkeur uitgesproken, ik echter niet. Tijdens de laatste vergadering is er een inventarisatieronde gehouden van de standpunten. Hierin hebben VVD, DOP en SP duidelijk gesteld met het voorstel grote moeite te hebben. Hier zaten alle fractievoorzitters bij, het is daarom erg vervelend en op zijn minst niet netjes dat er toch ronduit gezegd werd door de PvdA dat iedereen accoord was gegaan.

Wim Moinat, Fractievoorzitter SP

Bijdrage in eerste termijn
Amendement
Rekenmodel

Uiteindelijk zijn de amendementen van de VVD/DOP en SP verworpen en is het stuk aangenomen.


B4: RA07.0020 Instellen werkgroep jaarrekening 2006

Namens de SP zal Boelie Hoekstra zitting nemen in de werkgroep jaarrekening 2006.


Agenda's

Commissie W+R
Commissie Samenleving
Commissie Bestuur en middelen
Raad

U bent hier