h

SP in Emmen laakt bezuinigingsplan werkvoorzieningschap EMCO

27 september 2006

SP in Emmen laakt bezuinigingsplan werkvoorzieningschap EMCO

De Socialistische Partij (SP) in Emmen kan totaal niet uit de voeten met de geplande bezuinigingen bij het werkvoorzieningschap EMCO. Volgens SP-fractievoorzitter Wim Moinat laat de EMCO-leiding na om haar eigen functioneren kritisch te beoordelen. "En het is bekend dat het management van de EMCO-groep de afgelopen jaren niet bepaald heeft uitgeblonken in het nemen van bedrijfsmatig verstandige beslissingen", aldus Moinat in een brief aan EMCO-voorzitter Jan Kuper.

De SP verkondigt hiermee een vergelijkbaar geluid als de EMCO-ondernemingsraad. EMCO, dat werk biedt aan zo'n 2400 mensen, kampt dit jaar met een tekort van zes miljoen euro. De directie wil nu verliesgevende takken, zoals de tuinbouw, zoveel mogelijk afstoten. Het personeel zou zich bovendien beter aan de afspraken moeten houden.

De rookpauzes (bij de EMCO ook wel appeltjespauzes genoemd) worden afgeschaft, er wordt strakker de hand gehouden aan werktijden en de doorstroming naar hogere functies wordt moeilijker gemaakt. Ook wordt het ziekteverzuim en het volgens de directie te massaal gebruikte collectieve vervoer onder de loep genomen.

De SP is verbaasd, want volgens de partij overstijgt geen enkel onderdeel van het plan het "gewone personeel". En dat terwijl er bij het functioneren van de leiding zeker vraagtekens te plaatsen zijn. De SP stelt dat de EMCO zonder deugdelijk plan een pand kocht voor een miljoen euro. Ook zet de partij vraagtekens bij de aanschaf van een nieuw computersysteem en wijst zij erop dat de verbouw van een timmerwerkplaats veel duurder was dan begroot.

"Dit is slechts een greep uit de informatie die ons in de loop der jaren ter ore is gekomen. De lijst is langer, veel langer", aldus Moinat. Kuper doet er in de ogen van de SP verstandig aan het EMCO-management door te lichten. Ook zou hij de dialoog met de EMCO-ondernemingsraad aan moeten gaan.

"Natuurlijk moet er bezuinigd worden, dat beseffen wij terdege. Maar dan niet over de ruggen van het personeel. Problemen dienen daar aangepakt te worden, waar ze ontstaan."

┬ę Dagblad van het Noorden 27 september 2006

U bent hier