h

Raadsfracties woedend op EMCO-directie

25 juli 2006

Raadsfracties woedend op EMCO-directie

De oppositie in de Emmer gemeenteraad is woedend op de directie van de EMCO groep. Die zou op 6 juli, voorafgaand aan een raadsvergadering, de PvdA, CDA en VVD bijgepraten over de financiële problemen bij het bedrijf en heeft daarmee de oppositie gepasseerd.

De andere raadsfracties waren niet uitgenodigd en niet op de hoogte van het gesprek. Het gaat om de Drentse Ouderenpartij, ChristenUnie, Burger Belangen Gemeente Emmen, Groen Links en de Socialistische partij.

In een gezamenlijke brandbrief aan EMCO-directeur J. Stapel uiten vijf van de zes oppositiepartijen scherpe kritiek op deze handetswijze en schrijven ze niet te snappen waarom niet alle partijen zijn uitgenodigd.


Politiek tumult over vermeend achterkamertjesoverteg EMCO

De problemen rond de EMCO gaan volgens Monait de hele gemeenteraad aan. "Dit ruikt naar achterkamertjespolitiek", zegt de SP-frattievoorzitter. "Je praat of met alle fracties of met niemand, maar geheim overleg met de collegepartijen en de VVD is onaanvaardbaar stelt hij. De briefschrijvers zijn naar eigen zeggen de raadsvergadering met een informatieachterstand, begonnen en noemen deze situatie 'eens maar nooit weer'.

De EMCO-kwestie ligt gevoelig omdat het WSW-bedrijf al jaren met miljoenen verliezen kampt. De afgelopen twee jaar viel het begrotingstekort bij de sociale werkvoorziening telkens ruim 2 miljoen euro hoger uit dan verwacht. Bij de gemeente Emmen, financieel verantwoordelijk voor de EMCO, komt dit hard aan. De gemeente moet 8o procent van deze tekorten voor haar rekening nemen. Dit jaar is dat in elk geval 1.6 miljoen euro.

Monait: "Als we moeten betalen willen we ook alle ins en outs kennen. Dat kan niet als de EMCO-directie alleen selectief informatie verschaft. Dat is simpelweg onaanvaardbaar."

Fractievoorzitter H. Huttinga van de ChristenUnie is het volledig met Monait eens. "Natuurlijk is meneer Stapel vrij om uit te nodigen wie hij wil, maar desondanks vind ik het zeer onbehoorlijk" aldus Huttinga. Hij is trouwens groot voorstander van een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van het EMCO management. "De tekorten blijven komen en dan zit er iets grondig fout. Als ChristenUnie zullen we een voorstel voor zo'n onderzoek zeker steunen."

Ton Schoo, de fractievoorzitter van de ouderenpartij ziet de brief als een laatste waarschuwing. "Dit kan en mag niet nog een keer gebeuren, anders volgen er andere hardere Maatregelen", aldus Schoo.

Directeur J. Stapel van de EMCO groep is verbaasd over de ophef: "Eigenlijk kan ik niet reageren want ik weet niets van een brief en ik heb hier alles nagezocht. Maar voor de duidelijkheid. Er is geen overleg geweest met genoemde partijen, niet door mij of door iemand anders van dit bedrijf. Ik heb alleen even gesproken met raadsleden die ook EMCO-bstuurder zijn. Met mevrouw Howing van de VVD heb ik alleen een beleefdheidsgesprek gehad, voorafgaand van de raadsvergadering op het gemeentehuis. Zij is tenslotte jarenlang bestuurslid geweest," aldus de EMCO directeur.

©Typisch Emmen 21-07-2006; Martin Laning

U bent hier