h

Emmen wil hard ingrijpen bij EMCO

7 juli 2006

Emmen wil hard ingrijpen bij EMCO

Het EMCO–bestuur wil hard ingrijpen nu wederom tekorten bij dit Emmer werkvoorzieningschap hoger uitvallen dan begroot. "Dit vraagt om vergaande maatregelen. We sluiten niets uit", aldus de Emmer wethouder en EMCO–voorzitter Jan Kuper gistermiddag.

De EMCO stevent af op een tekort van 5,4 miljoen euro. Dat is ruim twee miljoen meer dan begroot. De rekening komt op het bordje van de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger–Odoorn. Het tekort wordt dit keer volgens de directie vooral veroorzaakt doordat de lonen in werkelijkheid hoger zijn dan in de begroting is opgenomen. Dit zou pas recent aan het licht zijn gekomen.

Kuper ontplofte van woede toen hij hiervan in kennis werd gesteld, zo liet hij gisteren de gemeenteraad weten. "Ik heb woorden gebruikt die niet in notulen thuishoren". De raadsleden hebben inmiddels hun buik meer dan vol van de negatieve EMCO–resultaten. PvdA–voorman Bouke Arends: "We hebben oog voor de EMCO. Maar naast rechten zijn er ook plichten. Er moet iets veranderen, wil de EMCO draagvlak houden in Emmen en in de Emmer politiek."

Nieuwe tegenvallers moet de EMCO volgens Arends maar 'binnen het eigen budget' opvangen. VVD–fractieleidster Nynke Houwing liet zich uit in vergelijkbare bewoordingen. SP–voorman Wim Moinat: "Het lijkt bij de EMCO een traditie te worden om rond de zomervakantie een extra tekort op de begroting te lanceren."

Moinat vroeg Kuper waarom de directeur van het detacheringsbedrijf van de EMCO ontslag heeft gekregen. De vrouw in kwestie zou kort daarvoor nog contractverlenging hebben gekregen. Kuper wilde op deze kwestie niet ingaan. Wel gaf hij aan medio juli overleg te hebben met de EMCO–directie en de gemeentebesturen van Coevorden en Borger–Odoorn.

©Dagblad van het Noorden 07-06-2006

U bent hier