h

Gekozen SP'er mag niet in Emmer raad

10 maart 2006

Gekozen SP'er mag niet in Emmer raad

Petra Hovestadt, nummer twee van de lijst van de Socialistische Partij (SP) in Emmen krijgt geen plekje in de Emmer gemeenteraad. De 41-jarige Hovestadt woont in Sleen en slaagt er niet in zich op tijd in de gemeente Emmen te vestigen. "Ik realiseer me dat dit heel knullig overkomt", zegt SP-voorman Wim Moinat.

De SP kreeg de steun van 3098 kiezers, genoeg voor twee raadszetels. Hovestadt stond achter lijsttrekker Moinat op plek twee en kreeg 478 voorkeurstemmen. Hovestadt woont in Sleen, maar haar plan was om snel te verhuizen naar Emmen. Dit voornemen bestaat nog steeds, maar door prive-omstandigheden is er van de verhuisplannen nog niets terechtgekomen.
Gisterochtend kreeg de SP van burgemeester Bijl te horen dat Hovestadt hierdoor haar zetel in de raad misloopt. Iemand die niet in Emmen woont, kan zich wel verkiesbaar stellen in deze plaats. Een verklaring waarin deze persoon aangeeft zich in Emmen te willen vestigen, zou toereikend zijn. Voor de installatie als raadslid gelden evenwel strengere regels. "We hebben ons echt tot op het laatste moment ingezet voor een oplossing", zegt Hovestadt.

Gisterochtend kreeg de SP te horen dat het onmogelijk is de raadszetel onbezet te laten tot de verhuizing van Hovestadt een feit is. De inwoonster van Sleen heeft niet overwogen om zich dan maar tijdelijk in te laten schrijven bij kennissen in Emmen. "Het is niet mijn stijl om te sjoemelen." Omdat Hovestadt op de kieslijst stond, mag zij voor de SP wel meedoen tijdens commissievergaderingen van de gemeenteraad. "Dat ga ik dan ook doen."

Boelie Hoekstra uit Emmen, de nummer drie van de SP-lijst, wordt komende week geinstalleerd als het tweede SP-raadslid. In de raadsperiode 2002-2006 stapten twee SP-raadsleden over naar BGE. Hoewel de huidige situatie beduidend anders is, realiseert Moinat zich dat de perikelen rond Hovestadt de SP geen goed doen. Van kiezersbedrog is in de ogen van Moinat ditmaal geen sprake. "Er hebben veel mensen op Hovestadt gestemd, en zij blijft actief voor de SP. En vergeet niet, de commissievergaderingen zijn vaak de vergaderingen voor de echte politieke discussies."

© Dagblad van het Noorden 10-03-2006; Jan Willem-Horstman

U bent hier