Socialistische Partij roept op tot actie schuldhulpverlening
Socialistische Partij roept op tot actie schuldhulpverlening
De Socialistische Partij Emmen roept in een brief aan het college en de gemeenteraad op om bij de komende raadsvergadering per direct geld vrij te maken voor een structurele oplossing voor de lange wachttijd voor schuldhulpverlening. Tevens roept zij op om een discussie te starten over wat de gemeente ziet als redelijke termijn tussen de datum waarop iemand om hulp vraagt en de dag waarop een eerste afspraak (de intake) wordt gemaakt.
"Over die termijn is niets vastgelegd. Tien weken mag wat ons betreft nooit gezien worden als een redelijke termijn", aldus lijsttrekker Wim Moinat, "Vier weken is wat ons betreft eigenlijk al een maximum". De SP wil dat het college en de leden van de gemeenteraad zich hierover uitspreken. "Laat ze maar met de billen bloot, het is toch verkiezingstijd. Dan weten de kiezers gelijk waar ze aan toe zijn".
De verwachting is dat het aantal hulpvragen zal oplopen de komende tijd, en het schuiven van werktijden van medewerkers lijkt een korte-termijn noodoplossing. Er zal de komende tijd structureel meer geld moeten worden vrijgemaakt om de wachtlijsten niet opnieuw op te laten lopen. Daar moet je niet mee willen wachten tot na de verkiezingen, want daarna krijg je nog de installatie in de raad en voordat dit dan weer op de agenda komt, loop je alweer achter de feiten aan.
Maar het probleem reikt verder. Hulpverleningsinstanties kunnen vaak hun hulpverleningsprogramma nog niet echt goed opstarten, zolang er geen duidelijkheid is over de financiƫle situatie. Het gaat hier om mensen in een zeer zwakke positie, die bedreigd worden in hun bestaan. Afsluiting van bijvoorbeeld gas, licht of woninguitzetting dreigt. Die stress roept ongelooflijke spanningen op. Als ze inzien dat ze daar zelf niet meer uitkomen en de stap nemen om de gemeenschap om hulp te vragen, dan heeft de gemeente de plicht dat snel en voortvarend op te pakken. Tien weken is niet snel en ook niet voortvarend. Lijstrekker Jan Dijkgraaf van GroenLinks heeft al aangegeven dit onderwerp de komende raadsvergadering ter sprake te willen brengen.
Brief aan B&W
Aan Burgemeester en wethouders van Emmen
C.C. gemeenteraad Emmen
Emmen, 17 februari 2006
Geacht college,
Hierbij willen wij onze zorg uitspreken over de in onze ogen onaanvaardbaar lange wachtlijst voor de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente Emmen. Deze bedroeg op 1 februari 2006 4 en een halve maand, grofweg zo'n 18 weken. Wij hebben begrepen dat de wethouder heeft aangegeven te streven naar een halvering van die wachtlijst in de zomer. Voor de goede orde: de zomer eindigt op 21 september 2006!
Redelijke termijn
De SP roept u op om bij de eerstvolgende raadsvergadering al vast te stellen wat voor de gemeente Emmen een redelijke termijn is tussen het moment van melding en het daadwerkelijke begin (de intake) van het schuldhulpverleningstraject.
In het met de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NV VK) afgesloten convenant is afgesproken dat de redelijke termijn vanaf de intake tot het einde van het schuldhulpverleningstraject is bepaald op 120 dagen.
Echter: over wat een redelijke termijn is tussen melding van de hulpvraag en de intake is verder niets vastgelegd. Let op: pas na de intake kan aan deurwaarders en incassoburea's gevraagd worden om geen extra incassokosten meer in rekening te brengen. Gedurende de periode tussen hulpvraag en intake lopen de schulden van de hulpvrager dus op, omdat hij of zij niet aan zijn of haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Hoe langer men wacht, hoe groter de schulden en des te kleiner de kans op een succesvolle afronding van het hulptraject. Die wachttijd is de verantwoordelijkheid van de gemeente.
In onze ogen is 10 weken dus al een onaanvaardbaar lange termijn, dat nooit het uitgangspunt mag zijn. Een redelijke termijn is 4 weken, met een eventuele conjuncturele uitloop naar 6 weken.
Snelle interventie noodzakelijk voor succes
Veel van de hulpvragers komen (helaas) pas in een laat stadium om hulp vragen, omdat gas, licht of water worden afgesloten of omdat ontruiming van de woning dreigt. Vaak betreft het hier ook gezinnen met kinderen. Een snelle interventie is dan essentieel voor succesvolle schuldhulpverlening. Na 10 weken is de schade vaak al zo groot, dat schuldhulpverlening via schuldbemiddeling, budgettering of de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) gaat, al veel moeilijker wordt. Het aantal huisuitzettingen, zelf gezinnen met kinderen, neemt snel toe. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om binnen redelijke grenzen er alles aan te doen om dit te voorkomen. De maatschappelijke gevolgen voor de mensen in kwestie maar ook voor onze samenleving zijn onaanvaardbaar.
De hulpketen
De hulpverleningsinstanties die directe bemoeienis hebben met hulpverlening aan gezinnen en crisisinterventie, waarbij het doel is om mensen en gezinnen weer "op de rails" te krijgen, worden in het uitvoeren van hun hulpprogramma's ernstig gefrustreerd. In veel gevallen is er sprake van een complexe hulpproblematiek, waarbij schulden, verslaving en psychische problemen tegelijkertijd een rol spelen. Het oplossen van de schuldenproblematiek is meestal de eerste essentiƫle stap, waar tevens het succes van de andere hulpverlening van afhangt.
De verwachting naar de toekomst
Het aantal mensen dat een beroep zal doen op schuldhulpverlening zal naar verwachting alleen nog maar stijgen. De terugtredende overheid wijst in toenemende mate naar en beroept zich steeds vaker op de eigen verantwoordelijkheid van haar burgers, zonder buffers in te bouwen voor de mensen die (tijdelijk) niet beschikken over de juiste kennis of vaardigheden. Uitgangspunt moet natuurlijk wel zijn dat de overheid (lees: gemeente) ook haar eigen verantwoordelijkheid neemt en zorgt dat een hulpvraag op een redelijke termijn wordt behandeld.
Wat er nu moet gebeuren
Een snelle ingreep van het college/de gemeenteraad is noodzakelijk, om de persoonlijke en maatschappelijke schade zoveel mogelijk te beperken. Wij roepen u daarom ook op om tijdens de eerstvolgende raadsvergadering per direct gelden vrij te maken om in zeer snel tempo de ontstane wachtlijst weg te werken en de redelijke termijn die er mag liggen tussen het moment van aanvraag en de start van het schuldhulptraject vast te stellen op 4 weken.
Met uiterste zorg,
Namens de Socialistische Partij Emmen
Wim Moinat , lijsttrekker Socialistische Partij