h

"Hoeveel meter kun je lopen in een WMO broek?" vraagt de SP zich af

10 februari 2006

"Hoeveel meter kun je lopen in een WMO broek?" vraagt de SP zich af

Zaterdagmiddag 11 februari kunnen toevallige passanten door de SP afdeling Emmen gevraagd worden om een wel heel bijzondere broek te passen. De zogeheten WMO broek. Wat is dan WMO? De Wet Maatschappelijke Ondersteuning schuift drie wetten bij elkaar en geeft de regie aan de gemeenten.

Het gaat om de Wet Voorzieningen Gehandicapten (verstrekking rolstoelen, scootmobielen, woning aanpassingen) de Welzijnswet (maaltijdvoorzieningen, buurthuizen) en de huishoudelijke hulp uit de landelijke AWBZ(algemene wet bijzondere ziektekosten).

Door de invoering van de nieuwe WMO geeft dit meer gemeentelijke vrijheid. De SP vraagt zich dan ook af of er wel op de juiste manier straks met deze vrijheid wordt omgesprongen en voorziet dat het samenvoegen van deze wetten ook problemen kan geven als je het over maatwerk gaat hebben. Zo heeft iemand nu recht op een scootmobiel als hij minder dan 80 meter kan lopen. Haalt de betrokkene de 100 meter, dan kan hij straks naar dit populaire vervoermiddel fluiten. In de WMO kijkt de gemeente straks alleen of iemand een scootmobiel nodig heeft, niet hoeveel stappen hij kan zetten.

Voor de bibliotheek in Klazienaveen kunnen de burgers tussen 13.00 - 15.30 uur zich in een WMO broek hijsen en kijken hoeveel meter zij vooruit kunnen komen. Hoogstwaarschijnlijk komen ze niet ver, tenzij er heel goed naar elkaar geluisterd wordt en men goed kan samenwerken. Hiermee wil de SP de knelpunten symbolisch onderstrepen die er te verwachten valt wanneer de WMO in zal gaan.

"Wanneer de SP in de gemeenteraad wordt vertegenwoordigd na 7 maart, zullen wij de ontwikkelingen van de WMO nauwlettend in de gaten houden", aldus de lijstrekker van de SP Wim Moinat.

U bent hier