h

Zeven lijsttrekkers, bestijgen tot nu toe de zeepkist

18 januari 2006

Zeven lijsttrekkers, bestijgen tot nu toe de zeepkist

Het initiatief van Dagblad van het Noorden om de lijsttrekkers van de diverse politieke partijen als onderdeel van de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart de zeepkist bij de Grote Kerk in Emmen te laten bestijgen, is een succes. Tot nu toe hebben zich zeven voormannen aangemeld. Doel van het debat is de lijsttrekkers een openbaar podium, te bieden om hun standpunten voor het voetlicht te brengen.

Sommige van de deelnemers denken dat ze zelf de datum kunnen bepalen waarop zij kunnen spreken. Dat is echter een misvatting. Voor de volgorde van sprekers geldt het meest rechtvaardige beginsel: die het eerst komt, het eerst maalt. Dit betekent dat de Socialistische Partij op woensdag 25 januari vanaf 15:00 uur het spits afbijt. Zaterdag 28 januari is het de beurt aan het CDA, eveneens om 15:00 uur.

De spelregels zijn eenvoudig: de lijsttrekkers krijgen elk acht minuten spreektijd, er is geen geluidsversterking, van het publiek wordt verwacht dat ze de spreker in kwestie niet in de rede vallen, na de speech is er volop gelegenheid tot discussie, van elke bijeenkomst volgt een verslag in Dagblad van het Noorden en het is de achterban toegestaan een kraam mee te nemen om hun verkiezingsprogramma en andere hebbedingetjes uit te stallen. Het is overigens niet uitgesloten dat de frequentie van de bijeenkomsten omhoog gaat, naarmate zich meer lijsttrekkers melden.

Opvallend is het trouwens dat vertegenwoordigers van de coalitiepartijen VVD en PvdA zich nog niet hebben gemeld en dat geldt evenzo voor de lijstaanvoerders van BGE en Leefbaar Emmen.
Inschrijving voor deelname is nog mogelijk tot en met zondag.

© Dagblad van het Noorden 17-01-2006; Door de redactie Zuidoost-Drenthe

U bent hier