h

SP mikt op drie zetels en wil lokale partijen overbodig maken

26 januari 2006

SP mikt op drie zetels en wil lokale partijen overbodig maken

Snijdende kou, motregen, een handjevol publiek, vooralsnog weinig discussie, maarwel een buitengewoon inspirerend spreker. Zie hier de ingrediënten van het eerste zeepkistdebat bij de Grote Kerk in Emmen, dat gisteren werd gehouden in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart.

Oud-wethouder Henk Klaver (CDA) en ervaringsdeskundige als het gaat om spreken op een wankel platform, stak vooraf lijsttrekker Wim Moinat van de Socialistische Partij (SP) een hart onder de riem. Dat deed de in Zwartemeer woonachtige, Moinat zichtbaar goed, hoewel hij die steun niet echt nodig bleek te hebben: zijn speech was van een doorwrocht kaliber.

Het verkiezingsprogramma van de SP heeft als leus: Beter Samen Leven. "Jezelf distantiëren van de samenleving waar je deel van, uitmaakt lijkt ons niet de goede weg. Wij willen juist graag de betrokkenheid terug en de zwakkeren beschermen. Want wanneer niemand zich betrokken voelt is alles best en blijft de gemeenteraad een clubje gezellig keuvelende volksvertegenwoordigers. Dat wil de SP niet."

Moinat mikt voor de SP op drie zetels en heeft het niet zo op met lokale partijen, waarvan sommige voorlieden uit puur eigenbelang in de raad van Emmen schijnen te zitten. De lijsttrekker van de SP pleit voor gratis busvervoer tussen Emmen en de buitendorpen. "Wij willen graag dat mensen gemakkelijk bij elkaar op bezoek kunnen, dat is goed voor de sociale omgang."

Het kwetsbare milieu is voor de SP bron van voortdurende aandacht: "Als gemeenschap dienen we te beseffen dat een goed en schoon milieu voor onszelf van levensbelang is. Grond-, lucht- en watervervuiling, we willen er niet alleen over praten, maar er als SP ook wat mee doen."

Moinat eigent zich een passage uit een oud geschrift (de bijbel) handig toe. "Met aloude spreekwoord 'wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet', is nog steeds onverminderd van kracht. Wij vinden dan ook dat de gemeente initiatieven moet ontplooien om die menselijke maat te handhaven."

SPEERPUNTEN SP

De SP heeft tien speerpunten, te weten: niks mis met solidariteit, iedereen moet fatsoenlijk kunnen wonen, een schoon en groen milieu, erken de waarde van de welzijnsvoorzieningen, cultuur en sport verdienen alle aandacht. Neem de burgers serieus, wijs met onderwijs, Emmen veilig!, verbeter het openbaar vervoer, gehandicapten tellen ook mee.

© Dagblad van het Noorden 26-01-2006; Gerard de Kleine

U bent hier