h

Tentoonstelling Gerrit Saarloos

22 oktober 2005

Tentoonstelling Gerrit Saarloos

In een gezellig, goed bezocht Bruggebouw is op zaterdag 22 oktober de tentoonstelling van Gerrit Saarloos geopend. Ik kom regelmatig op het gemeentehuis, dus ik kwam Gerrit al tegen toen hij zijn werk aan het uitzoeken en ophangen was. Toen bleek al dat hij trots was op dit gebeuren. En terecht, de tekeningen van Gerrit laten zonder woorden zien wat er speelt in de plaatselijke en de landelijke politiek.

Ikzelf geniet altijd weer van de rake manier, waarop zijn pen scherp de wantoestanden aan de kaak stelt. De opening is goed bezocht. De SP was natuurlijk goed vertegenwoordigd, evenals familie en tal van andere personen. Helaas was er niemand vanuit de emmense politiek aanwezig. De tentoonstelling "Emmen, of all places!" werd ingeleid door Philip Brouwer, oud-journalist van het Nieuwsblad van het Noorden. Vol leuke herinneringen vertelde hij over de tijd dat de spotprenten van Gerrit dienst deden als illegale pers in het gemeentehuis. Eind jaren negentig had de bestuurscrisis plaats, waarbij de prenten gretig aftrek vonden, ook in de kranten. Gerrit illustreerde ook voor het eerste boek van Jan Marijnissen, "Samenleven doe je niet alleen". Verder heeft Gerrit aquarellen geschilderd, meestal in Portugal, ook die zijn te bewonderen.

Als grote verrassing kreeg Gerrit van Marijke Kamphorst een zilveren Grijze Roodstaart, die hij lichtelijk glunderend, in ontvangst nam. Gerrit is de bedenker van het logo van de ouderen in de SP, en bovendien al 25 jaar belangeloos actief. Hulde Gerrit! Net als zijn vrouw en familie, zijn ook wij trots op hem, en we zijn er blij mee dat hij bij onze club hoort.

De tentoonstelling is nog te bezoeken tot 27 november in het Bruggebouw.

U bent hier