h

Asbest vondst in het nieuws

31 oktober 2005

Asbest vondst in het nieuws

Op 31-10 gaf RTV-Drenthe het volgende bericht via teletext naar aanleiding van asbestvondsten in de Emmer wijk De Rietlanden.


Kamervragen over 'asbestruimende' EMCO-mensen

De directie van werkvoorzieningschap EMCO in Emmen ontkent dat personeel gedwongen ia asbest te ruimen in de Emmer wijk De Rietlanden. Volgens de Socialistische Partij zou een zestal medewerkers na weigering met ontslag zijn bedreigd. Ze hadden volgens Rick Denkers van de SP Emmen, geweigerd zonder beschermende kleding het asbest op te ruimen.

Het asbest zou zich bevinden in een aarden wal vlakbij de velden van voetvalvereniging DZOH in de wijk De Rietlanden. De SP denkt dat het afkomstig is van een gesloopte boerderij in de wijk. Partijmedewerkers zouden al tien kilo asbest uit de grond hebben gehaald. De SP-tweede kamerfractie heeft kamervragen over de kwestie gesteld.

Denkers ziet weinig heil in overleg met de EMCO-directie over de asbestproblematiek. "De EMCO mag zo niet met zijn personeel omgaan. Dit moet uitgezocht worden en daarom komen onze kamerleden in actie", aldus de Emmer partijwoordvoerder.

EMCO-directeur Harry Heegen kent de door de SP aangekaarte problemen niet. "Duidelijk is wel dat wij nooit onze mensen dwingen asbest op te ruimen. We mogen het alleen melden bij de gemeente, als er asbest gevondenis. Verder doen en mogen we niets", aldus de verbaasde directeur. Ook bij de ondernemingsraad van de EMCO-groep is niets bekend over het asbestincident. "We hebben er geen enkele klacht over gehad", aldus een woordvoerder. Net als de SP wil ook de EMCO onderzoek naar de kwestie. Daarom wil directeur Heegen met de SP praten. "Wij willen helderheid en daar kan de SP een steentje aan bijdragen".

┬ę Dagblad van het Noorden 02-11-2005, Martin Laning

U bent hier