h

Openingsspeech voorzitter tijdens de ALV 2005

5 mei 2005

Openingsspeech voorzitter tijdens de ALV 2005

Geachte aanwezigen,
Het is een bijzonder bevreemdende gewaarwording om, lopend vanaf de gescheurde archiefdoos, met de gedachten nog bij de slachtoffers van de meest weerzinwekkende periode van de afgelopen tweeduizend jaar, en met de gedachten bij de nabestaanden en het verschrikkelijk verlies wat zij hebben moeten doorstaan, over te stappen naar de Huyskamer en u te informeren over het wel en wee van onze SP-afdeling in het afgelopen jaar. Wat kan ik aan positief nieuws melden, wat, afgezet tegen die enorme hoeveelheid leed en verdriet, wegzinkt als trivialiteit, klein en onbeduidend?

Wel, zong Bram Vermeulen, leg een steen in het water en je verandert voor eeuwig de loop van een rivier. De strijd voor vrede, rechtvaardigheid, respect voor het mensenleven en de mensenrechten, ook die werd toen voornamelijk individueel gevoerd, waarbij elke verzetsdaad op zichzelf niet de oorlog deed beëindigen, maar al die verzetsdaden, alle heldendaden tezamen dit wel konden bewerkstelligen.

Dit dwingt ons om te kijken naar het brede verband waarin wij onze steen in het water leggen. Dat brede verband gaat definitief vorm krijgen tijdens het komende congres met de titel "Heel de wereld", waarin de SP haar visie over de te volgen weg naar een betere, mooiere, veiliger en rechtvaardiger wereld zal formuleren. Ook dat is een strijd die hopenlijk steeds vaker slechts met woorden, en steeds minder vaak door wapens hoeft te worden gevoerd. En met die steen die de SP internationaal en landelijk in de brede rivieren probeert te leggen teneinde het Grote Tij te keren, dienen wij onze blik richten op de kiezel die de afdeling Emmen is. Hoe ziet zij eruit? Is ze zwaar genoeg van zichzelf, of zal de stroom haar meevoeren en haar al meanderend aanspoelen in een rustig slootje achteraf, waar ze slechts kan dienen als springplank voor jeugdige kikkers en geen rol van betekenis heeft in de immer voorwaarts stromende rivier?

Welnu, dames en heren, ik zal proberen u deze kiezel te beschrijven:

De schoonheid van de kiezel
Veel van de schoonheid van voorwerpen is afhankelijk van de omgeving. Leg een oud gevuld koffiezakje op een een kussen van fluweel, zet er een bordje kunst bij, en het zou niet misstaan bij een tentoonstelling over hedendaagse kunst. En geloof het of niet, het kan nog mooi zijn ook. De SP Emmen vergaderde aan het begin van het jaar 2004 nog in het Bintholt, een buurthuis in een tochtig, bouwvallig, benedendeks winkelcentrum in Emmerhout. De sfeer was bestuurlijk, en zelfs de kopjes koffie smaakten naar vergaderingen. Een zoektocht begon, die ons leidde via de Vrije School Michael naar de fantastische ambiance waarin we op dit moment onze avonden houden. Hier is, naar mijn gevoel, de kiezel het beste thuis.

De vormgeving van de kiezel
Het afgelopen jaar betekende ook een zoektocht naar de vormgeving. Kerngroepavonden, dagelijks bestuur, breed bestuur, inloopavond, thema-avond, elk moment zoekende naar de beste manier om de afdeling te runnen. Die zoektocht stopt nooit, maar gezien de recente succesvolle avonden over de huurliberalisering en de Europese Grondwet hebben we laten zien dat de zoektocht van het afgelopen jaar heeft geleid tot in ieder geval één vorm waarmee we de mensen kunnen bereiken en informeren.

De dikte van de kiezel
Hoe dikker de kiezel, hoe meer water je er mee om kan buigen. Die dikte wordt bepaald door de kwaliteit van je mensen, de kennis en de ervaring. Maar ook, hoe stevig is de groep bij elkaar, hoe hecht is deze afdeling? Ik denk dat met name het afgelopen jaar heeft geleerd dat dit bij deze ploeg goed zit. De mensen hebben iets voor elkaar over, steunen elkaar en vullen de gaten op die anderen laten liggen. Er wordt prima samengewerkt en ook veel nagedacht over wat de beste methode is om onze acties tot een succes te maken. En daarin hadden, en hebben, we nog veel te leren, maar ook hier merken we dat het steeds sneller, beter gaat.

Kiezel-ei
Soms legt een kiezel een ei. Wanneer dat goed gaat, heb je straks twee kiezels, en twee kunnen meer dan één. Voor Emmen was dit ei Coevorden, die zich pijlsnel van werkgroep ontwikkelde tot kiezel in oprichting. Uiterlijk in september 2005 zou dit moeten leiden tot een zelfstandige afdeling, en we hopen dan ook van harte dat onze leden uit Coevorden hierin zullen slagen.

Kiezelvriendjes
Des te meer kiezels, des te meer vreugd. Één steen is slechts alleen. Ook Emmen zocht en vond gelijkgestemden via het Provinciaal Overleg, waarin Emmen prominent vertegenwoordigd is door Rob en Rick, en Coevorden door Willo. In dit overleg worden de mogelijkheden om van al die kiezeltjes een dammetje te maken, besproken en gewogen, en dan natuurlijk met name op de provinciale aangelegenheden. Ook andere soorten steentjes, zoals Groenlinks, komen wat dichter bij ons liggen.

Dames en heren, in het bovenstaande ben ik, zoals aangekondigd, niet ingegaan op de acties van het afgelopen jaar zelf, maar heb ik geprobeerd een breder kader te scheppen waarin ik onze afdeling plaats. Ik heb de tendensen besproken, de grote lijnen, en die zijn positief. Dames en Heren, wij zijn als kiezel gegroeid (ledenaantal), steviger geworden (ervaring, groepsgevoel), we hebben er een kiezeltje bij gelegd (Coevorden), we hebben kiezelvriendjes gemaakt (provinciaal overleg), en andere steentjes komen dichter bij ons liggen. En natuurlijk, de verkiezelingen komen eraan.

Dames en Heren, in dat kleine stroompje Emmen beginnen we langzamerhand een klein dammetje te worden. En op een dag als vandaag, een dag van grote woorden over grote daden en groot verlies, is dit toch iets waarvan ik vind dat we daar toch een klein beetje blij en klein beetje trots op mogen zijn.

Ik dank U

Mark Pekelharing

U bent hier