h

SP-Emmen en GL-Emmen starten in Emmen grondwet campagne

19 april 2005

SP-Emmen en GL-Emmen starten in Emmen grondwet campagne

Op woensdag 20 april organiseerde SP Emmen haar tweede thema-avond van 2005 in haar uitvalsbasis De Huyskamer in Emmen. Het thema van die avond betrof het aankomende referendum over de Europese Grondwet op 1 juni 2005. Sprekers die avond waren Erik Meijer, europarlementariër van de Socialistische partij en Sam Pormes, 1e kamerlid voor GroenLinks.

Het grote aantal aanwezigen, bestaand uit leden van de SP, leden van GroenLinks, leden van de Internationale Socialisten, leden van de PvdA, en nog enkelen die op de vooraankondiging af waren gekomen en inclusief een verslaggever van het dagblad van het Noorden, waren getuige van een discussie die geen echte winnaar opleverde.

Vooraf verzocht Wim Moinat, die voor de SP de vragen op zich nam, middels de uitgereikte groene en rode stemkaarten, een voorstemming te houden. Op een enkeling na was de zaal gevuld met nee stemmers (22 rood=tegen - 2 groen= voor, enkele onthoudingen). Aan het einde van de avond, toen er opnieuw een stemronde werd gehouden, was de uitslag zo goed als gelijk.

Jan Dijkgraaf, die voor GroenLinks de vragen op de beide discussiepartners afvuurde, beet het spits af met de vraag hoe lang de grondwet vast lag. Vanaf dat moment was de regie over de avond ook gelijk verdwenen. De beide discussiepartners Erik Meijer en Sam Pormes, gingen vol uit de startblokken. Bij het beantwoorden van de vragen, vervolgden beide sprekers met een opsomming van de goede en slechte kanten van de voorgestelde Grondwet. Sam Pormes benadrukte dat de Vakbeweging deze grondwet het meest sociale verdrag bevatte sinds de jaren '50 en dat het ook een stap vooruit betekende voor de aanpak van de milieuproblematiek. Tuurlijk viel her wel het een en ander aan te merken op deze grondwet, maar er zitten veel stappen de goede richting in. Erik Meijer was het met deze afweging niet eens. Dit was niet de tijd om compromissen te sluiten. De slechte kanten, de bewapening en het inleveren van nationale zeggenschap eruit, of geen grondwet. Dit verschil in afweging, was een leidend thema in de prima stellingen die zowel SP als GroenLinks hadden voorbereid.

Na de pauze konden de aanwezigen hun vragen stellen aan de beide politici. De eerste vragensteller trok gelijk het referendum zelf in twijfel, als accuraat middel om toestemming dan wel verwerping van de Europese Grondwet te legitimeren. Een andere vragensteller vroeg zich af of dit epistel wel voldeed aan de eisen die aan een Grondwet worden gesteld. Behalve deze technische aspecten vroeg men zich ook af of het voortbestaan van het zogenoemde "zwientje tikken" wel gegarandeerd was en of de mogelijke opkomst van stierengevechten in Nederland wel was tegen te houden. Met name na de pauze, toen het publiek zijn of haar vragen kon stellen, waaierde het thema Europese Grondwet prachtig uit in een breed scala van vragen, waarop zowel Erik Meijer als Sam Pormes zich nog wel eens achter de oren moesten krabben om te bedenken hoe dat dan ook weer precies zit. Wat één ding duidelijk maakte, die avond, was dat onder de aanwezigen een grote behoefte was aan informatie en beantwoording van de brandende vragen. En hier was het nu die avond juist om te doen: het verschaffen van informatie, uitleg en discussie over de voors en tegens van de Europese Grondwet en natuurlijk ook gewoon een leuke avond te hebben. Ik denk dat de SP en GroenLinks hierin prima zijn geslaagd.

U bent hier