h

SP Drenthe doet mee aan de demonstratie in Amsterdam

2 oktober 2004

SP Drenthe doet mee aan de demonstratie in Amsterdam

Op initiatief van de SP-afdeling Emmen zijn zaterdagochtend 2 bussen vertrokken gevuld met demonstranten uit Emmen, Coevorden, Hoogeveen, Meppel en Steenwijk richting de grote manifestatie in Amsterdam. In Hoogeveen hebben we nog wat extra mensen opgepikt die inzagen dat ze met de trein niet meer op tijd in Amsterdam aankwamen.

Het treinverkeer is in de loop van de ochtend totaal ontregeld en vele tienduizenden mensen hebben nooit een trein te pakken kunnen krijgen. Wachttijden in Zwolle van twee uur of meer op een aansluiting was het resultaat. Onderweg zagen we drommen mensen wachten op de treinen die veel te laat of overvol langs kwamen.

Eenmaal zonder problemen in Amsterdam aangekomen zijn we naar de Dam gelopen waar we te horen kregen dat het Museumplein vol was. Desondanks zijn we toch een heel eind gekomen totdat we door terugkerende demonstranten vanaf het Museumplein werden gedwongen terug naar de Dam te lopen. Het tramverkeer heeft enkele uren stil gelegen en had daarna grote vertraging.

Ik schat dat naast de 200.000 bezoekers die de politie geteld had er zeker zo'n 30.000 niet zijn meegeteld die veel te laat in Amsterdam aan kwamen, daarnaast nog zo'n 25.000 die door opstoppingen op de diverse stations maar niet meer verder gereisd zijn. Dus totaal zeker zo'n 250.000 tot 275.000 demonstranten.

Alles is in goede harmonie en met respect voor elkaar verlopen en het geheel was zeer indrukwekkend. Als het kabinet na deze zeer massale demonstratie nog niet wenst te capituleren dan weet ik het ook niet meer.
De terugreis met de bus verliep voorspoedig terwijl de NS er vele uren voor nodig had om de reizigers weer thuis te krijgen.

Al met al in alle opzichten een zeer geslaagde demonstratie. Nu het kabinet nog!

Rob Kalmeijer, SP Drenthe.U bent hier