h

Breed gedragen acties tegen dit kabinet op 2 oktober in Amsterdam.

26 september 2004

Breed gedragen acties tegen dit kabinet op 2 oktober in Amsterdam.

Waar is de regering toch mee bezig?
Samengevat kun je zeggen dat het kabinet ons sociale stelsel wil afbreken. Het is een combinatie van ordinair bezuinigen - om het begrotingstekort van minister Zalm te verminderen - en ideologie: CDA en VVD vinden dat burgers zelf meer verantwoordelijkheid moeten dragen. In feite komt dat erop neer dat je – ondanks dat je premie en belastingen opbrengt - zelf de rekening betaalt. Die mix van bezuinigingsdrift en "ieder-voor-zich-ideologie" heeft er al toe geleid dat de bijstand sterk is verslechterd.

Mensen in de WAO en de WW wacht eenzelfde lot. Zelfs afspraken in sociale plannen over een vergoeding voor werknemers die ontslagen worden bij bijvoorbeeld reorganisatie, worden de nek omgedraaid. Elke extra euro die mensen meekrijgen wordt van hun WW-uitkering afgetrokken. Ook jongeren worden door het kabinet hard aangepakt. Werknemers die korter dan 4 jaar hebben gewerkt krijgen helemaal geen WW meer. Jongeren moeten wel gewoon premie betalen. Het is in strijd met elke verzekeringsgedachte om mensen wel verplicht premie te laten betalen, maar te verbieden dat ze een uitkering krijgen op het moment dat ze werkloos worden.

Maar de grofste ingreep geldt het prepensioen. Onder het mom van de vergrijzing boekt Zalm lachend een megabezuiniging van 1,7 miljard euro in. Het gevolg? Oudere werknemers die jarenlang keurig netjes hun premies betaald hebben, moeten ineens drie, vier, ja soms wel vijf jaar langer doorwerken. Ook degenen die een leven lang zwaar fysiek werk hebben gedaan.

Jonge mensen wordt het onmogelijk gemaakt om verlof op te bouwen om tijdens of op het einde van hun loopbaan te stoppen met werken. En die enorme ingreep blijkt volgens het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet, de Raad van State, niet eens nodig te zijn. Sinds de overstap van VUT naar prepensioen werkt Nederland al langer door.
Ook wil het kabinet, met minister Brinkhorst (D66) voorop, de werkweek verlengen naar 40 uur voor het zelfde salaris. Verschillende werkgevers hebben dit gelijk opgepakt. Het bedrijf Smead probeerde de CAO open te breken om de werkweek op kosten van de werknemers te verlengen. De vakbeweging heeft een kort geding tegen Smead gewonnen, de rechter verbood de directie van Smead de werkweek te verlengen van 36 naar 40 uur.

U bent hier