h

Steunfractie actief

17 juli 2004

Steunfractie actief

Van de steunfractie.
De openbare vergadering van de commissie Bestuur, Middelen en economie van de gemeente Emmen 12 mei 2004. Namens de SP maakt dhr. Hendriks gebruik van het inspreekrecht over het eindverslag commissie Fonds Maatschappelijke Participatie.

De SP is ontevreden over het doorsluizen van gelden voor mensen met een functiebeperking naar algemene middelen en een vermindering van het budget van maar liefst 575.000 naar 300.000 euro. Mensen met een functiebeperking moeten kunnen rekenen op een betrouwbare gemeente om maatschappelijk te kunnen participeren, zeker als het gaat om door het rijk beschikbaar gestelde gelden. Door een alsmaar verdere afbraak van dit beleid komen deze mensen straks achter de geraniums terecht. De SP roept de gemeente op om zeer zorgvuldig hier mee om te gaan. Helaas bleek dat de gemeente eerder al ruim 1 miljoen euro had geïnvesteerd in deze groep burgers en dat bedrag ziet als een soort "interne" lening waardoor ze het nu gestorte bedrag van het rijk weer laten terugvloeien in de kas "algemene middelen". Dit is een beetje vreemde gang van zaken, maar valt wel te verdedigen door de raad. Beter was geweest als men dit toen ook zo had gezegd. Blijft over de eis van de SP om zeer zorgvuldig te zijn met deze materie.

De openbare vergadering van de commissie Bestuur, Middelen en economie van de gemeente Emmen 17 juni 2004.
Op het agendapunt "Nota schuldhulpsanering" heeft dhr.Hendriks namens de SP ingesproken.

De bezuiniging van 60.000 euro is een slecht plan, mensen met financiële problemen hebben immers zonder schuldhulpsanering weinig tot geen perspectief. De SP vraagt de gemeente dit voornemen niet uit te voeren. Gelukkig kregen we (voorzichtig) bijval van DOP en (volledig) van de PvdA, deze laatste zei zelfs dat de spreker van de SP een goed verhaal had en roept zelf ook op om de sociale afbraak te stoppen en zal tegen dit voorstel stemmen.

Helaas is op het punt van de EMCO een tegenvaller te incasseren geweest. Wij hadden gedacht dat het rijk een vrij grote financiële tegemoetkoming had toegezegd, echter volgens wethouder Kuper is het slechts een kleine meevaller en bovendien slechts eenmalig zodat de verliezen dus lang niet gedekt zullen zijn.

Al met al is onze steunfractie de laatste maanden zeer actief geweest en ook regelmatig succesvol, we zullen de vinger strak aan de pols houden.

Enne... U hoort van ons.

U bent hier