h

Uitnodiging voor een avond met Harry van Bommel en Anja Meulenbelt

19 juni 2004

Uitnodiging voor een avond met Harry van Bommel en Anja Meulenbelt

Emmen heeft een zusterstad: Qualqilya.
Harry van Bommel en Anja Meulenbelt komen op 28 juni 2004 naar Emmen. Op initiatief van Groen-Linkser Jan Dijkgraaf zullen zij in de raadszaal (door Emmen ter beschikking gesteld) berichten over de Palestijnse zusterstad van Emmen. Deze avond is openbaar dus geen entreegeld. Een ieder die geinteresseerd is is van harte welkom. Aanvang 20.00u in de raadszaal van het gemeentehuis te Emmen. Ingang Vreding.

Hier een fragment uit de laatste brief uit Palestina.
"Tijdens een recent bezoek van een SP-delegatie aan Israël en de Bezette bezochten we ook de stad Qualqilya. Burgemeester Zahran vertelde mij van de band tussen zijn stad en de uwe en vroeg me u te melden dat contacten met de stad Emmen zeer worden gewaardeerd.

Burgemeester Zahran heeft ons op de hoogte gebracht van de tot voor kort redelijk goede betrekkingen tussen de Israëliërs en de Palestijnen van zijn gemeente. Van dat recente verleden is weinig te merken. De bouw van een gigantische muur rond de stad is de oorzaak van de ellende. Qualqilya is geheel omsingeld en afgesloten. Er zijn twee doorgangen voor de bewoners. De doorgangen, één aan de noordkant en de andere aan de zuidkant, gaan drie keer per dag open. Vijftien minuten. Niet gegarandeerd overigens. De vroegste openingstijd is vier uur's nachts. Als kinderen uit de omliggende dorpen naar hun school in de stad willen gaan die om acht uur begint, moeten ze zorgen dat ze om vier uur bij de doorgang staan. De volgende openingstijd is meestal om drie uur's middags. Daar maken de kinderen ook gebruik van, als ze terug naar huis gaan. De school duurt tot 1 uur. Dat betekent dat ze weer moeten wachten. En dat is nog het gunstigste geval. Soms gaat de Muur helemaal niet open. De mensen staan dan tevergeefs buiten te wachten. Boeren en kinderen krijgen dan eten over de Muur geslingerd vanaf de andere kant. In het jaar dat de Muur rond Qualqilya is opgetrokken hebben 4000 van de 45.000 inwoners, bijna 10%, de stad verlaten. Vele winkels zijn met rolluiken permanent gesloten. Kortom de gemeenschap wordt langzaam stuk gemaakt.

Burgemeester Zahran dankt u voor uw nieuwjaarsgroet en hoopt de banden dit jaar te kunnen aanhalen. Qualqilya heeft het nodig. De situatie van de dierentuin bijvoorbeeld is penibel. De burgemeester heeft een dringend beroep op ons gedaan om dit verhaal in Nederland te vertellen en ook u, als bestuur en gemeenteraad van de zustergemeente van Qualqilia, op de hoogte te brengen. Daarom ben ik ook blij verrast in uw persbericht van 7 januari jl. te lezen dat u de band met Qualqilya wilt onderhouden en versterken."

U bent hier