h

Het ergste wat er met deze mensen kan gebeuren is dat ze worden vergeten

29 juni 2004

Het ergste wat er met deze mensen kan gebeuren is dat ze worden vergeten

Het zal u niet ontgaan zijn: Harry van Bommel en Anja Meulenbelt waren in Emmen. Als lokale afdeling hebben we geprobeerd er zoveel mogelijk bekendheid aan te geven. Via onze website hebben we u proberen te informeren, maar ook via de pers. En uiteraard via een mailing. Uiteindelijk kwamen er een twintigtal SP-ers opdagen. In totaal waren er dertig bezoekers.

Harry en Anja kwamen niet alleen naar Emmen, als verrassing hadden zij Driek van Vugt meegenomen. Driek is de voorzitter van de landelijke jongerenbeweging ROOD. Daarnaast is hij ook een van de SP-ers geweest die mee is geweest op bezoek in Palestina.

De avond was georganiseerd door Groen Links, in samenwerking met de SP. Beide partijen hechten er belang aan dat Emmen zijn vriendschapsbanden met Qualqilya aanhaalt. Immers de Palestijnen hebben het op dit moment zeer moeilijk en kunnen wel wat steun gebruiken. Zeker omdat de Gemeente Emmen de laatste tijd niet erg zijn best gedaan heeft om deze vriendschap in de praktijk te brengen. Het is bij een enkele e-mail en en kerstkaart gebleven.

Wethouder Holman stak de hand in eigen boezem. Natuurlijk was dat niet goed aldus Holman. Hij wees er in zijn openingstoespraak vooral op dat de gemeente Emmen 'maar' 54.000 euro heeft voor internationale contacten. Hij verwacht meer van burger initiatieven. "We zijn bezig met het oprichten van een werkgroep binnen de Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking, die wat kan gaan betekenen voor Qualqilia." Dat is een loffelijk initiatief.

Tenslotte is vriendschap natuurlijk meer dan alleen maar 'plat de portomonee trekken'. Ook morele ondersteuning is van groot belang. Het ergste wat er deze mensen kan gebeuren is dat ze worden vergeten. Een veelzeggende uitspraak van Harry van Bommel. Ook morele steun is niet vergeten.

Maar we moeten wel oppassen dat het verder niet bij goede bedoelingen blijft. Alleen maar 'morele ondersteuning' is ook niet echt een uiting van vriendschap. Zoals Anja Meulenbelt, die al meer dan tien jaar Palestina bezoekt, al terecht opmerkte, is het sturen van goederen vrijwel onmogelijk. Israel doet er alles aan om dwars te liggen zodra het om de Palestijnen gaat. Beter is om geld beschikbaar te stellen zodat de Palestijnen zelf de spullen kunnen kopen. Of een specifiek project ondersteunen.

Driek van Vugt gaf een ander goed voorbeeld waarin Emmen zijn steentje kan bijdragen. In Israel is er een hele bijzonder voetbalclub. Het is een arabisch-israelische club genaamd Bnei Sakhnin Football club waarbij ook joodse spelers spelen. En deze club heeft het niet gemakkelijk. De waanzin van de intifada is ook hier merkbaar. De spelers en de club moeten opboksen tegen een zee van joodse arabierenhaat.

Met regelmaat worden ze geconfronteerd met spreekkoren als: "Dood aan alle arabieren, brand al hun dorpen plat". En desondanks zijn de joden en de arabieren die bij deze club voetballen vrienden van elkaar. Een lichtpuntje in een duister Israel. Deze club heeft steun nodig. Ook hier kan Emmen met zijn voetbalclub iets in betekenen. En, beste gemeenteraad, dat kost niet 3,5 miljoen euro...

Winst van deze avond is dat naast Groen Links en de SP ook de PVDA, Christen-Unie en de NCPN aanwezig waren. Wij willen alle mensen hartelijk bedanken voor het aanwezig zijn. Laten we hopen dat het initiatief van wethouder Holman ervoor zorgt dat we deze mensen niet vergeten. Noblesse Oblige...



V.l.n.r: Driek van Vugt, Harry van Bommel, Anja Meulenbelt


Overhandiging van de gemengd joods/palestijns voetbalclub aan de wethouder.


Onze voorzitter en actiecoördinator luisteren aandachtig.

Hoor hier het interview van Radio Emmen met Harry van Bommel en Anja Meulenbelt.

U bent hier