h

Dorps - en buurthuizen moeten verdwijnen?

28 augustus 2002

Dorps - en buurthuizen moeten verdwijnen?

Onze CDA cultuurwethouder, u weet wel, die wethouder die cultuur met een grote "C" schrijft, juist ja, Klaver. Ja die wethouder krijgt toch zijn zin als de gemeenteraad geen spaak in het wiel steekt.

In zijn cultuurbeleving is er geen plaats voor een eigen bibliotheek in de gemeente Emmen, dus beter uit besteden aan de provincie. Bespaart mooi. Bovendien kan je rustig de VVV om zeep laten helpen, kun je muziektempels laten weghalen of afbreken, kan je het Centrum voor Beeldende Kunst wegbezuinigen, hoef je het Van Gogh huis niet verder te steunen, maar bovenal kun je bezuinigen op onderhoud aan dorps- en buurthuizen. Goed voor de gemeentelijke begroting denk je dan. Vooral dat bezuinigen op onderhoud aan dorps- en buurthuizen is een opmerkelijk punt.

Waren deze bezuinigingen gericht op een goede financiële onderbouwing van de gemeentelijke begroting dan was het nog wat. De besparingen zijn echter gericht op iets heel anders. Het geld wat bespaard wordt moet volgens onze wethouder voor cultuur gestoken worden in zijn nieuwe "Cultuurtempel". Het glorierijke project van onze wethouder Klaver een nieuw Stadstheater van maar liefst € 40.000.000,-

Met zo een mooi gerealiseerd project op je staat van dienst als wethouder, kan je natuurlijk snel een stapje verder in de landelijke politiek. Staat toch mooi op je staat van dienst. Zo een mooi prestigeproject, levert misschien wel een Tweede Kamerzetel of burgemeesterspost op. Let op mijn woorden de carrière van wethouder Klaver levert nog mooie dingen op. Voor Klaver dan.

Een wethouder van cultuur die de dorps- en buurthuizen af wil breken en de cultuur uit de buurt verwijst naar kerk en sporthal is schijnbaar in het geheel niet geïnteresseerd in cultuur met een kleine "c". De cultuur van naast de deur moet volgens zijn visie maar wijken voor een nieuw te bouwen Stadstheater. Een grote "Cultuurtempel" in het centrumdorp Emmen. Ik vraag me trouwens welke Emmer monumenten, behalve de betreffende dorps- en buurthuizen, nu moeten wijken voor deze "KLAVERTEMPEL". Concertzaal Grimme is al afgebroken voor het grote geld, verdwenen kleinschalige cultuurbeoefening, en nu dit weer.

Alle cultuur van naast de deur zal nu verdwijnen ter meerdere eer en glorie van de "KLAVERTEMPEL". Voor hoeveel bezoekers per jaar ook alweer 40.000 tot 50.000 die nu het theater De Muzeval bezoeken? Laten er eens 20.000 bezoekers op jaarbasis bij komen, ga je voor die groep 40.000.000,- Euro uittrekken om een "KLAVERTEMPEL" voor cultuur met een grote "C" te bouwen?

De Muzeval is een goed theater op een perfecte locatie. Waarom De Muzeval niet opgeknapt en verbeteren. Grote producties komen toch niet naar Emmen en voor de middelgrote producties is er in de omgeving genoeg aan theaterlocatie te vinden (Hoogeveen, Assen, Groningen, Zwolle) Ophouden met onzinnige plannen. Die € 40.000.000,- kunnen we veel beter gebruiken. Wat te denken van openbaar vervoer, een fatsoenlijk WVG beleid, een fatsoenlijk gehandicapten beleid, voldoende betaalbare woningen.

U bent hier